Annonse

Overraskelser på havdypet

De skotske og japanske forskerne trodde livet på 7,7 kilometers dyp skulle være svakelig, stillestående og ensomt. Der tok de feil.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang har man fanget så dyptlevende fisker med kamera. (Foto: National Environmental Research Council)

- Ingen i hele verden kunne ha forestilt seg at det kunne være så mye fisk der nede på de dybdene, sier prosjektleder Dr.Alan Jamieson fra University of Aberdeen sin Oceanlab i en pressemelding, mens han ennå befinner seg på forskningsfartøyet Hakuho-Maru utenfor den japanske kysten.

På bildet ser du de dypest levende vesenene som noen sinne er blitt filmet. De er dypvannssneglefisk, og et forskningsteam har for få dager siden dratt kameraene som filmet dem opp fra havets bunn. 

Hvis du hadde ønsket å se denne typen sneglefisk med det blotte øyet, måtte du i fem timer ha senket deg ned havet, til du nådde en av verdens dypeste underhavsdaler som ligger i permanent stummende mørke – 7 700 meter under havoverflaten.

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu…

Langt der nede hos de små, hvite dypvannsfiskene er trykket fra havet rundt 8 000 tonn per kvadratmeter. Det kan sammenlignes med 1 600 elefanter som setter seg på taket til en liten bil.

 – Du ville med andre ord dø på et øyeblikk hvis du plutselig befant deg der nede i det stummende havmørket. I tillegg er temperaturen i vannet isende kaldt. 

"Makrellen var allerede død da den ble sendt ned i dypet som agn, og så ikke friskere ut da den ble halt opp etter to dager nede hos sneglefiskene. (Foto: National Environmental Research Council og University of Aberdeen"

Med reker og makrell som agn, senket forskerne ned kameraet på et stativ i håp on at eventuelle fisker skulle dukke opp foran linsen. Det som viste seg på bildene fra dette ekstremt ugjestmilde miljøet, lamslo forskerne. Fiskene var ikke fåtallige, slappe og eremittlevende, som de hadde sett for seg. 

- Det er helt ufattelig. Bildene har fullstendig overgått alt vi hadde håpet å finne. Disse fiskene er jo ikke einstøinger, men tvert i mot sosiale og aktive, og de lever kanskje til og med i familier, sier en professor Monty Pride, som er direktør ved Oceanlab i pressemeldingen fra Natural Environment Research Council.

- En stor overraskelse

Forskergruppen, med prosjektleder Jamieson og professor Monty Priede ved Oceanlab i spissen, holder på med undersøker av livet i den dypeste sonen av havet (alt dypere enn 6 000 meter) i prosjektet HADEEP.

"Små sneglefisk svermer om smårekeagn på 7700 meters dyp. (Foto:Natural Environment Research Council and University of Aberdeen)"

Dette er et samarbeid med University of Tokyo, og den spesielle typen sneglefisk som for få dager siden måtte smile til kameraet for første gang, ble funnet i Japangrøften som ligger i det nordvestlige Stillehavet.

På et av bildene, tatt ved hjelp av spesiallaget utstyr som tåler et enormt trykk, sloss en flokk av store og små sneglefisk om en matbit - en liten reke. Alt blir registrert med nesegrus fascinasjon av forskerne.

Aldri før har noen hatt muligheten til å studere bevegelsen og oppførselen til de bleke små vesenene på 7,7 kilometers havdyp.

- Den eneste måten vi hittil har kunnet bruke for å danne oss et inntrykk av livet så langt ned under havet, har vært ut i fra innskrumpede eksemplarer på museum. Når vi nå har sett det på levende bilde, ser vi at vi har tatt fullstendig feil av det, sier Priede.

Dypene har mange hemmeligheter

- Jeg ville ha tippet det samme som disse forskerne, nemlig at man ville finne en og annen rolig fisk her og der så langt nede i havet, sier Åge Høiness.

Han forsker på dypvannsarter ved Havforskningsinstituttet i Bergen, og er like overrasket som de skotske og japanske forskerne over funnene av tilsynelatende sosial og flokklevende sneglefisk.

- Vi har undersøkt 3 500 meters dyp i et prosjekt her ved Havforskningsinstituttet, og vi kunne ikke finne mye tegn til sosialt familieliv der, så dette var litt rart.

"Åge Høines er forsker ved Havforskningsinstituttet, og har dypvannsarter som sitt særfelt. (Foto:Havforskninginstituttet)"

- Det er nemlig ikke så mye mat på sånne dybder, men det er klart at hvis det synker ned en diger død hval eller en annen stor matbit til disse fiskene, da vil de med en gang samles for å spise av den, sier han.

Forskerne som filmet dypvannssneglefiskene setter i pressemeldingen ingen store spørsmålstegn ved om fiskene kunne ha avveket fra vanlig atferd da de fikk en agnbit av forskerne, enn det de gjør til vanlig. Men de hevder i pressemeldingen at de mener å ha sett både overraskende livlighet og flokktilværelse blant disse fiskene.

- Når vi nå ser at det finnes grupper av fisk på 7 700 meters dyp som er kvikke i bevegelsene og ser noenlunde velkjente ut, hva kan vi anta at finnes på de aller dypeste punktene i havet – ned mot 11 000 meter?

- Det er som regel mer å spise helt på bunnen enn det er i havmassene over bunnen, så det kan jo være noe, men forholdene er svært ugjestmilde på 11 000 meter.

- Men man sier jo at vi mennesker vet mer om månen og planetene enn vi vet om havdypene på vår egen klode, så det er ikke lett å svare på. 

- Gjennomsnittsdybden i havet er dessuten 4000 meter, så vi har ennå mye utoppdaget terreng, sier Høiness til forskning.no.

Kilder:

- Natural Environment Research Council
- Havforskningsinstituttet

Lenker:

Natural Environment Research Council: Deepest-living Fishes Caught On Camera For First Time

Powered by Labrador CMS