Raskere metode for å finne virus

Fiskeriforskning utforsker muligheten for å påvise små mengder IPN-virus i laks langt raskere enn med dagens metoder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Med en ny metode kan man på kun tre dager finne ut om fisken er smittet med IPN-viruset."
"Med en ny metode kan man på kun tre dager finne ut om fisken er smittet med IPN-viruset."

En fisk som er smittet med viruset IPN (infeksiøs pankreas nekrose) kan ha store eller små mengder av viruset i seg. Det kan være vanskelig å påvise små mengder virus.

For å finne ut om en fisk er smittet tar man vanligvis prøver av fiskens nyre eller av blindsekker, som er deler av tarmen. Hvis virusmengden er liten, må man med dagens metoder vente opptil tre uker før man får svar på om fisken er smittet.

Finner virusets gener

Fiskeriforskning arbeider nå med å utvikle en raskere metode for å påvise IPN-virus i laks. Ved hjelp av såkalt “real-time RT-PCR” kan de finne virusets gener i fiskeprøver.

- Dette er en svært følsom teknikk som kan spore få partikler av viruset i fiskens celler. Med denne metoden vil man kunne påvise viruset etter kun tre dager, forteller forsker Kjersti Julin.

Selv om laks vaksineres mot IPN forårsaker sykdommen fortsatt problemer i norsk lakseoppdrett. Foruten å være et viktig forskningsredskap, kan den nye metoden være nyttig for forvaltning og veterinærmyndigheter i arbeidet med å sikre sykdomsfri oppdrettsfisk. Dette kan bidra til at oppdretterne sikres bedre tilgang på virusfri fisk.

Prosjektet er finansiert av MABIT (Forskningsprogrammet Marin Bioteknologi i Tromsø) og Norges Forskningsråd.

Powered by Labrador CMS