Vi klapper i gorillahendene...

Hunnens hensikt med å klappe i hendene er å fange oppmerksomheten til barna og flokkens ledere, mener forskere.

Her har en stor hunngorilla tatt en pause. (Foto: iStockphoto.com)
Her har en stor hunngorilla tatt en pause. (Foto: iStockphoto.com)

Slik klappeadferd blant vestlige lavlandgorillaer skal kun ha blitt observert av forskere ved én tidligere anledning.

Observasjoner fra Republikken Kongo antyder at gorillahunner klapper for å kommunisere over større avstander, og for holde familien samlet, skriver BBC Earth News.

- Det slo meg at de utførte klappingen på en svært kontrollert og veloverveid måte, mens de stod oppreist. Egentlig veldig likt måten vi mennesker klapper på, sier Ammie Kalan ved Oxford Brookes University, til den britiske allmennkringkasteren.

I fangenskap hender det at hanner og hunner klapper, enten sannsynligvis for å vise entusiasme, eller tiltrekke seg oppmerksomhet fra dyrepassere.

Varslet lederne

I Kongo observerte forskerne hunner som varslet eldre hanner ved å klappe, når de fikk øye på forskerne. En hann forsøkte å skremme dem, en annen stod bak et tre, brølte og slo seg på brystet.

Ved et annet tilfelle klappet tre hunner fem ganger, med minst ett minutts pause mellom hvert klapp. Forskerne tror de prøvde å kontakte en hann selv etter at forskerne ikke lenger ble ansett som en trussel.

De observerte også at en mor plutselig klappet mot avkommet, som sluttet å leke. En annen voksen holdt samtidig opp med å lete etter mat. I stedet fulgvte de blikket til moren, skriver BBC Earth News.

Kalan og kollegaen Hugo Rainey fra Wildlife Conservation Society observerte gorillaene i Likouala-sumpen i Lac Télé-reservatet. Studien er publisert i Primates.

Les mer:

BBC Earth News: Gorilla mums keep family in check 

Tidsskriftet Primates

Powered by Labrador CMS