Den britiske statsministeren Boris Johnson hilser på president Donald Trump på et NATO-møte i 2019. Forholdet mellom de to landene har alltid vært spesielt, ifølge Winston Churchill.
(Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB)
Hva gjør presidentvalget i USA med «det spesielle forholdet» til Storbritannia?
PODCAST: Når Storbritannias politikere følger innspurten mot det amerikanske presidentvalget, er det et gammelt vennskap som skal prøves.
«The special relationship» betegner det spesielle forholdet mellom USA og Storbritannia, og det er et mytisk begrep i nyere britisk historie.
– Begrepet «the special relationship» kan dateres tilbake til Winston Churchill, sier seniorforsker Kristin M. Haugevik fra NUPI, som du møter i podcasten fra Pod Britannia, der det spesielle forholdet er tema.
Haugevik skrev sin doktoravhandling om partnerskap i internasjonal politikk, med forholdet Storbritannia/USA som et eksempel.
Samarbeid i nødens stund
I løpet av andre verdenskrig ble samarbeidet mellom Storbritannia og USA et symbol på forsvaret av den frie verden. Og da Churchill først brukte formuleringen i 1944, var det for å understreke at forholdet, som hadde vært avgjørende under krigen, også måtte være det på vei inn i freden.
Siden har det spesielle forholdet har vært understreket og bekreftet av en lang rekke ledere på begge sider av Atlanteren. I likhet med andre forhold har det hatt sine opp- og nedturer. Suezkrisen i 1956 var et bunnpunkt. Men tre tiår senere fremsto forholdet på sitt aller varmeste, med Ronald Reagan som amerikansk president og Margaret Thatcher som britisk statsminister.
– Senere skulle forholdet på ny blusse opp i samarbeidet mellom George W. Bush og Tony Blair i krigen mot terror, sier Haugevik.
Brexit og Trump
I senere år har det vært langt stillere om forholdet mellom USA og Storbritannia. Men i siste presidentperiode har det likevel vært snakket om en ny vår, i møtet med en ukonvensjonell president i Det hvite hus. President Trump støttet brexit-avgjørelsen og har utviklet et politisk vennskap med Boris Johnson.
Men støtten Storbritannia har fått fra USA under Trump, har ikke gitt veldig mye konkret avkastning, heller ikke i form av en rask og ambisiøs handelsavtale etter britenes brudd med EU.
Fremtiden? Vanskelig uansett
Derfor er den politiske eliten i London også bekymret for hva som venter etter presidentvalget. 3. november. Fire nye år med Trump gir en grunnleggende uforutsigbarhet.
Men blir Joe Biden USAs neste president, kan britene heller ikke vente seg noen privilegert posisjon fra begynnelsen av. Bidens syn på brexit er det motsatte av Trumps.
Og i tiåret som venter vil Storbritannia måtte kjempe om oppmerksomheten med viktige europeiske partnere – Frankrike militært, Tyskland økonomisk og EU i sin helhet som storpolitisk blokk.
Hør episoden som har tittelen: The Special Relationship
Du finner også episoden på Itunes og Spotify og på nettsiden britiskpolitikk.no, som står bak podcasten.
Hør flere episoder fra Pod Britannia:
Om Pod Britannia
I Pod Britannia snakker de om temaer som er viktige for å forstå britisk politikk og kultur. Bak podcasten står nettstedet britiskpolitikk.no, som drives av journalist Trine Andersen, førstelektor ved UiA Erik Mustad og førstelektor ved UiO Øivind Bratberg. I podcastene tar vi opp et bredt spekter av temaer, fra dagsaktuell politikk og kultur til historiske hendelser og portretter. Du finner podcasten på Itunes - og Spotify - samt på vårt nettsted. Alle episoder ligger også ute på Acast.