Boris Johnson vil endre på avtalen med EU på grunn av grensen til Nord-Irland. Det skaper strid.
(Foto: Photo by Tolga AKMEN / AFP / NTB)
Boris Johnson i ny brexit-strid
PODCAST: Boris Johnson la denne uka fram en omstridt lov i Underhuset som overkjører deler av skilsmisseavtalen med EU. Reaksjonene fra EU har vært skarpe.
Også flere parlamentarikere i Johnsons eget parti og alle de fem nålevende forgjengerne hans i Downing Street 10, reagerer kraftig på at Johnson går tilbake på en avtale og bryter internasjonal lov.
Da Johnson skrev under på skilsmisseavtalen med EU i januar kalte han den fantastisk. Nå mener han den truer både den britiske unionen og fredsprosessen i Nord-Irland. Hva er det som har skjedd?
- Boris Johnson sier han ønsker å endre på avtalen for å ivareta integriteten til folk i Nord-Irland, og sørge for at det ikke blir grensesjekker mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia, sier Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og redaktør for britiskpolitikk.no.
I podkasten Pod Britannia forklarer Mustad og Øyvind Bratberg, førstelektor ved Universitetet i Oslo, bakgrunnen for saken og hva som nå kan skje videre.
Strid om grensen
Siden britene stemte for å forlate EU, har den store nøtten vært hva som skal skje med grensen på den grønne øya etter brexit. Grensen mellom Nord-Irland og Irland er den eneste landgrensen mellom et EU-land og Storbritannia. Målet har hele tiden vært å finne en ordning som gjør at denne grensen kan holdes åpen også etter brexit.
En sentral del av skilsmisseavtalen, som nå er en internasjonal avtale inngått mellom EU og Storbritannia, er Nord-Irland-protokollen. Ifølge den har Nord-Irland spesielle tilpasninger til EU og det indre markedet, slik at grensa på den irske øya skal kunne holdes åpen.
Det er Nord-Irland protokollen det nå strides om. Den erstattet den mye omstridte backstopløsningen som skapte så mange vansker for Theresa May og som gjorde at hun til slutt måtte kaste kortene.
Bryter internasjonal lov
Nå mener Boris Johnson at EU vil tolke Nord-Irland-delen av skilsmisseavtalen på en måte som ikke var tilsiktet da den ble inngått.
Han går derfor bort fra ordningen som skulle erstatte backstoppen, og vil ha en ny lov for å sikre at unionen holdes samlet - The Internal Market Bill.
Brandon Lewis, som er minister for Nord-Irland, innrømmet nylig i Underhuset at den nye loven vil bryte med internasjonal lov på «svært spesifikt og begrenset vis».
Gikk gjennom første runde
Lovforslaget var mandag gjennom første behandling i Underhuset og gikk gjennom første runde med stort flertall. Det var som forventet, siden de konservative har et solid flertall på 80.
Men 30 av Johnsons egne lot være å stemme, og for å berolige skeptikerne har Johnson nå kommet med et tillegg til loven. Av det går det fram at Parlamentet vil få myndighet til å stemme i de tilfeller regjeringen ønsker å bryte med Nord-Irland-protokollen.
Underhuset skal stemme over tillegget til uka.
Lovforslaget må også gjennom Overhuset, der det er rapportert om betydelig motstand.
Ny handelsavtale må på plass
-Men Overhuset kan ikke stoppe loven. Etter behandling der går forslaget igjen tilbake til ny behandling i Underhuset der det igjen stemmes, før det endelige forslaget så går til signering hos dronningen. Først når hun har signert, blir det lov, sier Erik Mustad.
Johnsons utspill kommer samtidig med at forhandlingene om det framtidige forholdet med EU nå er i sluttfasen.
Britene forlot som kjent EU 31. januar i år, men i den avtalte overgangsperioden som varer ut året, er det ingenting som endres. Men fra nyttår må en handelsavtale være på plass om britene skal unngå no deal.
Johnson selv har satt 15.oktober som frist for når en avtale må være framforhandlet. Da er det EU-toppmøte i Brussel.
Hør episoden Boris Johnson i ny brexit-strid
Du finner også episoden på Itunes og Spotify og på nettsiden britiskpolitikk.no, som står bak podkasten.
Om Pod Britannia
I Pod Britannia snakker de om temaer som er viktige for å forstå britisk politikk og kultur. Bak podcasten står nettstedet britiskpolitikk.no, som drives av journalist Trine Andersen, førstelektor ved UiA Erik Mustad og førstelektor ved UiO Øivind Bratberg. I podcastene tar vi opp et bredt spekter av temaer, fra dagsaktuell politikk og kultur til historiske hendelser og portretter. Du finner podcasten på Itunes - og Spotify - samt på vårt nettsted. Alle episoder ligger også ute på Acast.