På Caltexløkka på Tøyen er det kun barn som får lov til å trene organisert for tiden. Her fra november 2020.

Forskerrapport: Åpning av breddefotballen er forsvarlig

Ordinær trening i breddefotballen vil ikke ha vesentlig påvirkning på smittetrykket i samfunnet, konkluderer en rapport Norges Fotballforbund har bestilt.

Rapporten er skrevet av et utvalg ledet av Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø. Olsvik omtales av eget universitet som «koronaprofessor». Utvalget mener det har grunnlag for å gi en tydelig konklusjon:

«Vår rapport viser at en gjenåpning av ordinær utendørs trening i breddefotballen i regi av medlemsklubbene kan gjennomføres uten vesentlig påvirkning på smittetrykket i samfunnet», heter det.

– Vår rapport er basert på vitenskapelig data om covid-19-smitte blant profesjonelle og vanlige fotballspillere det siste året, sier Olsvik.

Direktør for utvikling og aktivitet i NFF, Alf Hansen vil at NFF sammen med idretten skal ha en mer direkte dialog med helsemyndighetene for å legge opp til mer ordinær trening.

– Rapporten er et grundig og godt arbeid fra en svært dyktig fagperson i Ørjan Olsvik. Vi er forberedt på å ta ansvar for smittevern og gjøre en eventuell åpning for ordinær trening i breddefotballen på en ansvarlig måte videre, sier Hansen.

Vil ha lokal tilpassing

Olsvik har vært en aktiv deltaker i koronadebatten og har ment at regjeringen har innført for mange nasjonale tiltak, i stedet for å håndtere smitten lokalt der den oppstår.

Det mener han burde vært tilfellet også for breddefotballen.

– Personlig vil jeg poengtere at det finnes store deler av vårt land hvor det er ubetydelig, om ikke totalt fravær av covid-19-smitte. Med referanse til smittevernlovens paragraf 1-5 om forholdsmessighet mellom tiltakenes byrde og deres smittevernmessige effekt, ber jeg om at lokale smitteforhold også blir tatt med i vurderingen, sier han om breddefotballen.

– Kan hjelpe ensomme

Rapporten gir NFF ni konkrete råd som legger til rette for trygg breddeaktivitet dersom det blir åpnet opp. Det hevdes at NFF kan ta samfunnsansvar ved at flere vil følge smittevernreglene for å få lov til å spille fotball.

NFF understreker at det vil ha en positiv effekt på livet til nærmere 50.000 unge voksne dersom det åpnes opp. I rapporten vises det til datagrunnlag om ensomhet og aktivitet under pandemien.

– Dette handler ikke bare om fotballspillere som vil spille fotball, men om å tilby mange ellers isolerte unge mennesker en smittevernmessig trygg arena for mening, mestring og sosialt påfyll i en svært krevende tid, sier utvalgsmedlem Iver Strandheim, spesialist i samfunns- og allmennpsykologi og fagansvarlig for futsal i NFF.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS