Fotballkamp sett fra ballen

Ny kameravinkel utvikles. Vær forberedt på luftige, snurrende opplevelser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Enten det er snakk om fotballfans som liker runde eller ovale fotballer, så har de stadig fått servert flere kameravinkler på TV-en.

En vinkel de hittil bare har kunnet drømme om, er fra ballens perspektiv mens den flyr gjennom lufta.

Til venstre ser du en ubearbeidet råfil, til høyre resultatet med konvertering til et mer stabilt fugleperspektiv. Se også videoklipp lenger ned i saken.

Et vidvinkel-kamera festet på en amerikansk fotball er utgangspunktet for de ganske så stabile bildene.

Les også: Kvinner motiveres av fotball

Legger man til en nyutviklet programvare har forskere ved Carnegie Mellon University og University of Electro-Communications nå klart å realisere ballkameraet.

Konverterer uklar råfil

Selve råfilen er svært lite severdig, for en fotball av denne typen kan ha en omdreiningshastighet på inntil 600 r/min, ifølge en pressemelding.

Men en egenutviklet formel gjør at det tåkesnurrende råmaterialet fra vidvinkelen kan legges inn som videosekvenser i en direktesending.

Prototype av amerikansk fotball med kamera. Forskere ved Carnegie Mellon University og University of Electro-Communications står bak ny programvare som gir temmelig stabile vidvinkelbilder. (Foto: Carnegie Mellon Robotics Institute)

Når ballen kastes, så fanger kameraet inn en lang rekke av bilderuter ettersom ballen roterer.

Når alle disse enkeltrutene bearbeides, blir himmelretningen brukt for å avgjøre hvilke som slettes og hvilke som blir brukt i opptaket. 

Til trening og underholdning i første omgang

De gjenværende settes sammen slik at man får et helhetlig panoramabilde, uten den heftige snurringen til ballen.

Programvaren gjør også justeringer slik at bildet i mindre grad blir forvrengt, og det trengs mer arbeid for å optimalisere bildet.

I teorien kan det være mulig å feste slike kameraer på både ovale fotballer baller i USA, og på de runde i England.

I første omgang er den mest sannsynlige bruken knyttet til trening og TV- og filinnspillinger, tror forskerne bak nyvinningen.

NASA har for øvrig brukt en lignende programvare til å sette sammen bildemateriale fra Mars-roverne til store bilder.

Ønsker fotbalsjefer en slik nyvinnning?

Med videre utvikling av  lettere kameraer vil forholdene ligge til rette for et høyst bevegelig fugleperspektiv på kamper i en rekke ballsporter.

Men noe slikt er etter all sannsynlighet et godt stykke unna i regulære seriekamper, og vil kreve at de som styrer i fotball og andre ballsporter ønsker en slik utvikling.

Som et eksempel har det internasjonale fotballforbundet (FIFA) brukt lang tid på å innføre tester med målkamera-teknologi for å hjelpe dommerne når det er tvil om ballen er over mållinjen.

Begge videoer fra Carnegie Mellon University.

Powered by Labrador CMS