Forsker Mark G.Wright og kollegaene har testet ut et stoff som fikk de store dyra til å stoppe, rygge og skygge unna. (Video: Mark G. Wright, University of Hawaii at Mānoa)

– Fort kjære, hent elefantsprayen!

Forskere kan ha funnet opp en uunnværlig rekvisitt for framtidas safarier.

Published

Tropehatt – check.

Kakhibukser – check.

Myggnett – check.

Elefantspray? Du vet, den som skremmer bort farlige nærgående elefanter?

Vel. Hvis funnene som nylig ble presentert i Current Biology viser seg å virke i flere forsøk, er det ikke umulig at et elefantmiddel etter hvert kan komme på markedet.

Mark G.Wright og kollegaene har nemlig testet ut et stoff som fikk de store dyra til å stoppe, rygge og skygge unna. Og hemmeligheten?

Bier.

Feromoner i gugge

Det at elefanter er redde for bier, er faktisk ikke noe nytt i det heletatt. Tidligere forskning har vist at bare lyden av bier kan få de digre dyra til å skumpe avsted i panikk. Og bikuber kan holde elefanter unna åkeren.

Det Wright og co har gjort, er imidlertid å syntetisere samme type luktstoffer – feromoner – som biene skiller ut når de føler seg truet. Stoffene ble så blandet inn i en slags gugge med det klingende navnet SPLAT. Gugga er spesialutviklet for å frigi feromonene over lang tid.

Men var lukta nok til å holde snabelgjengen stangen?

Mot elefanter i åkeren

Jada, rapporterer forskerne. En sokk full av stein og feromonladet SPLAT som dinglet fra en lav gren skremte de aller fleste elefantene unna. Tilsvarende sokker uten luktstoffene ble derimot ignorert eller undersøkt. Eller i noen tilfeller forsøkt spist.

Dermed ser det altså ut til at forskerne har funnet opp et middel mot elefanter, om ikke akkurat en elefantspray.

Og for ordens skyld er det så klart ikke folk på safari som har bruk for midlet.

Det har derimot mennesker som bor og driver jordbruk i nærheten av elefantenes leveområder. De digre dyra kan gjøre store skader på avlingene, og konflikter mellom folk og elefanter kan i verste fall ende i død for begge parter.

I 2011 skrev forskning.no om en forsker som hadde fått en FN-pris for arbeidet med å utvikle bi-gjerder som holder elefantene ute av åkrene.

Kanskje kan effekten i framtida oppnås enklere og billigere med utplassering av luktstoffer, spekulerer Wright og co.

Referanse:

M. G. Wright, C. Spencer, R. M. Cook, M. D. Henley, W. North, A. Mafra-Neto, African bush elephants respond to a honeybee alarm pheromone blend, Current Biology, juli 2018. Sammendrag.