Fikk pris for bi-gjerder

Britiske Lucy E. King dro til Bergen og fikk FN-pris for sitt arbeid med å utvikle bi-gjerder. De holder elefanter unna åkeren på den afrikanske landsbygda.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den britiske biologen Lucy E. King har fått en internasjonal miljøvernpris fra FN for sitt arbeid med å redusere skader fra elefanter på den afrikanske landsbygda. (Foto: UNEP)

Den britiske biologen fikk utdelt prisen under en internasjonal FN-konferanse som denne uka avholdes i Bergen.

- Det er fantastisk å få en slik pris, sier King til forskning.no.

I samarbeid med kenyanske bønder og organisasjonen Save the Elephants har hun prøvd ut om det er mulig å bruke elefantenes naturlige frykt for bier til å holde dem unna jordbruksområder.

Forskning.no skrev tidligere i år om forskningsprosjektet hennes på landsbygda i Kenya.

Det er vanskelig å holde elefantene ute med fysiske stengsler og de kan ødelegge avlinger om de slipper inn i innmarka. Det fører til konflikter med bønder som igjen kan være en årsak til ulovlige fellinger.

Bi-gjerder

Bi-gjerdene består av gjerder der det er utplassert bikuber med jevne mellomrom. Bikubene er forbundet med wire som gjør at elefantene får en hissig bisverm på nakken om de prøver å ta seg inn i åkeren.

Forsøk gjennom to år viste at det ble færre elefantangrep og at biene dessuten kunne gi en ekstrainntekt i form av salgbar honning.

Utgangspunktet for bi-gjerdene var at man i 2002 oppdaget at elefanter lot være å beite på akasietrær med bikuber. Seinere studier viste at elefanter skygger banen bare man spiller av lydopptak av en hissig bisverm.

Metoden kan bli et mønster for hvordan man skal stoppe lignende problemer i andre land med store bestander av elefanter og økende jordbruksareal, heter det i begrunnelsen for prisen fra FNs miljøprogram UNEP.

Unngår bier

Prisen, som er sponset av flyselskapet Lufthansa, deles ut hvert tredje år til beste doktorgradsavhandling om migrerende dyrearter.

Achim Steiner, leder for UNEP, sier i en pressemelding at Kings forskning viser hvordan menneskeheten kan finne mange av løsningene vi trenger ved å arbeide med naturen, ikke mot den.

En av bøndene i den kenyanske landsbyen Chumviyere, kjent som Pastoren, inspiserer en av de hengende bikubene. Landsbyen deltok i et av Kings forsøk med bi-gjerder rundt innmarka. (Foto: Save the Elephants)

Prisvinneren fikk tirsdag presentere forskningen sin for konferansedeltagerne i Bergen. For henne betyr det mye at andre får høre om resultatene hennes.

Andre land

Hun har sørget for å lage en nedlastbar manual eller bruksanvisning, slik at andre kan bruke kunnskapen som så langt er hentet inn.

Foreløpig er metoden kun prøvd ut i tre landsbyer i Kenya. Nye prosjekter er underveis i Tanzania og Uganda. Snøballen har begynt å rulle.

- Jeg blir kontaket av mange ulike organisasjoner som er interessert, sier King.

- Metoden er ideel for småbønder, kanskje særlig de som lever nær nasjonalparker. Håpet er å redusere antall konflikter, forklarer hun.

Det sørlige Afrika kan stå for tur neste år.

Praktisk

King, som har vokst opp i Lesotho i det sørlige Afrika, har lenge visst om problemene afrikanske bønder har i forhold til ville dyr.

Hun er interesset i forholdet mellom natur og mennesker og er opptatt av at forskningen hennes skal få betydning:

- Jeg er ikke bare interessert i ren vitenskap, men har alltid vært opptatt av praktiske resultater.

King avla sin doktorgrad ved Oxford University i 2010. Deler av forskningen hennes har vært støttet av Disney Worldwide Conservation Fund.

Internasjonal konvensjon

Prisen hun fikk i Bergen deles ut i forbindelse med Bonnkonvensjonen, en global avtale under FNs miljøprogram som er opprettet for å beskytte migrerende arter av ville dyr.

Det er det tiende partsmøtet i Bonnkonvensjonen som avholdes i Bergen denne uka. Utgangspunktet for konvensjonen er at det krever internasjonalt samarbeid å ta vare på arter som krysser landegrensene.

Den har betydning både for rike land som Norge, og for fattige land i sør. 116 land er medlemmer av konvensjonen.
 

Powered by Labrador CMS