Ekornene tyvlytter på hva fuglene sier til hverandre for å høre om de bør være bekymret for fare eller ikke. (Foto: NTB Scanpix/Vasily Fedosenko)
Ekornene tyvlytter på hva fuglene sier til hverandre for å høre om de bør være bekymret for fare eller ikke. (Foto: NTB Scanpix/Vasily Fedosenko)

Ekorn følger med på hva fuglene forteller hverandre

Er fuglene glade og rolige, er ekornet også avslappet, viser ny forskning.

Publisert

Mange av oss har sikkert sett ekorn henge fra meisboller eller kanskje forsyne seg grådig av fuglebrett i hagen.

De små buskete dyrene har lært seg å utnytte omgivelsene sine, og nå vet vi at de er ikke bare små mat-tyver.

Ekornene har også lært seg å kjenne igjen ulik fuglekvitring.

Forskere fra Oberlin College i Ohio oppdaget at ekornene var mye mer avslappet når det ble avspilt fuglekvitring fra avslappede fugler.

Lyder fra fuglebrettet

Eksperimentet til forskerne ble utført ved at de spilte inn lyder fra et fuglebrett, og var oppmerksomme på å få med ulike typer kvitring.

Alt fra ren menneske-støy til avslappet kvitring til det skarpe skriket fra en hauk. Deretter satte forskerne ut på jakt etter noen ekorn de kunne teste lydene på.

For forskerne var det viktig at de ikke reiste for langt for å finne ekornene – det måtte være lyder fra deres egne, naturlige omgivelser.

– Flere undersøkelser har blitt gjort tidligere på tjuvlytting på fare-signaler i naturen, men veldig få har sett på «ingen fare» signaler, skriver forskerne i rapporten sin.

Det er nemlig ikke uvanlig at fugler på tvers av arter forstår hverandres alarm-rop.

– Hvis det for eksempel kommer en spurvehauk, vil alle fugler forstå en fugls alarmrop, sier forsker Thorsten Balsby i denne saken om dyrs ulike dialekter.

At dyr forstår hverandre på tvers av arter er heller ikke helt unikt. Hunder forstår for eksempel til en viss grad hva vi mennesker sier, mens elefanter er ganske gode til å lese menneskers kroppsspråk og kan forstå hva vi vil når vi peker.

Tjuvlytter på stemningen

Over 50 ekorn ble observert gjennom forsøket, og alle viste tegn på at de lyttet på stemningen i fuglekvitringen.

– I tillegg til å gjenkjenne indirekte signaler fra fuglekvitringen fant vi ut at ekornene reagerer direkte på lyden av farer, som lydene av en hauk.

Lyder spilt inn fra et fuglebrett ble brukt til å observere reaksjoner fra ekorn (Foto: NTB Scanpix/Roland Weihrauch)
Lyder spilt inn fra et fuglebrett ble brukt til å observere reaksjoner fra ekorn (Foto: NTB Scanpix/Roland Weihrauch)

–Dette viser oss at ekornene følger med selv om de tjuvlytter på hva fuglene forteller hverandre, fortsetter forskerne.

I et intervju med avisen New York Times forteller forskerne at det er viktig å fortsette denne forskningnen for å finne ut hvordan økt støy fra mennesker påvirker oppmerksomheten i naturen.

Kilder:

Marie V. Lilly mfl: Eavsdropping grey squirrels infer safety from bird chatter. PLoS One, September 2019. DOI: 10.1371 https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0221279

James Gorman: Squirrels relax when they hear birds relaxing. NY Times, September 2019. https://www.nytimes.com/2019/09/04/science/squirrels-birds-sounds.html