Sjalusi kan ha utviklet seg hos både dyr og mennesker for å beskytte viktige sosiale bånd, skriver forskere i en ny studie..

Kan hunder føle sjalusi?

Ja, ifølge ny studie, også når de bare tror at eieren klapper en rival.

Det er ingen tvil om at hunder kan føle seg hoppende glade, redde eller frustrerte.

Men kan de også kjenne på mer komplekse, såkalte sekundære følelser, slik som skam, stolthet eller sjalusi?

Mange hundeeiere mener i alle fall at hunden deres kan bli sjalu. I en undersøkelse publisert i 2007, rapporterte 80 prosent av eierne at de hadde sett hunden sin bli sjalu.

En ny studie fra New Zealand tyder på at hundeeiere har rett i det.

Hunder dro hardt i båndet når de trodde mennesket deres klappet en annen hund. Det var selv om hundene ikke direkte kunne se hva som foregikk. De brydde seg derimot lite om at eieren roste en fleece-sylinder.

- Forskning har støttet det mange hundeeiere bestemt mener, at hunder viser sjalu adferd når deres følgesvenn kommuniserer med en potensiell rival, sier Amalia Bastos ved University of Auckland i en pressemelding.

Hun har ledet den nye studien.

- Vi ville studere denne adferden grundigere for å finne ut om hunder, slik som mennesker, mentalt kan se for seg en situasjon som vekker sjalusi.

«Så flink gutt»

Forskerne satte opp et eksperiment med 18 hunder. Hundene fikk se to situasjoner.

I den ene situasjonen fikk hunden se eieren sin sitte ansikt til ansikt med en realistisk kunstig hund i fem sekunder.

Så ble en skillevegg plassert foran. Da kunne ikke hunden lenger se den uekte rivalen. En fleece-hylle ble byttet ut med den kunstige hunden og eieren klappet den og sa fraser som «å så flink gutt».

I den andre situasjonen fikk hunden se eieren klappe og snakke til en fleece-sylinder. Den uekte hunden var da synlig og satt et par meter unna.

Forskerne målte hvor ivrig hundene var etter å blande seg inn. De gjorde de ved å registrere hvor hardt hunden dro i båndet ved hjelp av en kraftmåler.

Til slutt fikk hundene se en kontroll-situasjon er eieren klappet den uekte hunden, uten at skilleveggen ble plassert foran.

Ble sjalu av å se for seg hva som skjedde

Hundene dro vesentlig hardere i båndet når de trodde eieren deres klappet en annen hund, enn når personen viste oppmerksomhet til fleece-sylinderen.

Forskerne skriver at hundene viste tegn på sjalusi som ligner på den samme følelsen hos mennesker.

Den kunstige hunden var til stede i alle situasjonene. Likevel reagerte hunden mye sterkere når mennesket faktisk viste hunde-rekvisitten oppmerksomhet.

Altså var det ikke bare hundens ønske om å hilse på den andre «hunden» som gjorde at den dro i båndet.

Hundene oppførte seg sjalu selv om de ikke direkte kunne se interaksjonen mellom mennesket sitt og den andre hunden.

De reagerte altså av å se for seg hva som foregikk bak veggen.

Dette aspektet ved sjalusi er tidligere bare vist hos voksne mennesker, ifølge forskerne.

Forskerne brukte en kunstig hund i eksperimentene for å hindre at faktorer som lukt og lyd spilte inn. Tidligere forsking har vist at hunder oppfatter kunstige hunder som ekte når de ser dem fra en viss avstand, skriver forskerne i artikkelen.

Hunder kan prøve å trenge seg i mellom eieren og en rival, ifølge en tidligere studie av sjalusi blant hunder.

Stemmer med tidligere forsøk

Adferdsbiolog og hundeekspert Emma Mary Garlant har sett på den nye studien.

Hun skriver på e-post til forskning.no at resultatene støtter tidligere forskning.

- De siste årene har en rekke studier forsøkt å teste om hunder føler sjalusi. Det er gjort gjennom å undersøke hvordan hunder reagerer når de observerer sine eiere klappe eller mate en annen hund - enten en ekte eller en uekte hund, sammenlignet med et livløst objekt, sier Garlant.

- De fleste av disse studiene har funnet forskjeller i hundenes reaksjoner på disse to situasjonene. Det kan tolkes som at hunden har vært sjalu på den andre hunden.

For eksempel fant forskere ved University of California, San Diego i 2014 at hunder snappet etter, og prøvde å trenge seg imellom eieren og en kunstig realistisk hund. Hundene reagerte langt mindre når eieren viste oppmerksomhet til andre objekter.

Men det er også foreslått at det ikke er sjalusi som er observert i tidligere studier. Isteden kan hunden ha følt opphisselse, frykt og aggresjon på grunn av den andre hunden, sier Emma Mary Garlant.

- I den nye studien har man tatt hensyn til dette, og sørget for at den andre hunden var til stede under begge forholdene, altså også når eieren samhandlet med fleece-sylinderen, sier Garlant.

Ikke det samme som misunnelse

Videre sier Garlant at den nye studien viser at det heller ikke er misunnelse som gjorde at hundene reagerte.

- Selv om disse to følelsene er like på mange måter, har sjalusi som funksjon å beskytte et sosialt bånd fra en rival, mens misunnelse dreier seg om å ønske en ressurs som et annet individ har – i dette tilfellet eierens oppmerksomhet.

Hvis hundene var misunnelige burde de ha dratt like sterkt i båndet når eieren ga oppmerksomhet til fleece-sylinderen som til en annen hund, sier Garlant.

Positivt med mer kunnskap om hunders følelsesliv

Et annet aspekt ved studien som hun synes er interessant, er at hundene ikke kunne se hva eieren gjorde. Det betyr at hundene var i stand til å danne seg et mentalt bilde av hva som foregikk mellom eieren og den andre hunden.

- Det er i seg selv er en kompleks kognitiv evne. Selv om tidligere forskning har vist at hunder er i stand danne seg et mentalt bilde av skjulte objekter, har denne evnen aldri blitt påvist å omfatte sosiale interaksjoner.

Garlant skriver på e-post at kunnskap om hunders følelsesliv og deres evne til å forstå verden rundt seg, er viktig med tanke på hvordan vi behandler hunder.

- Vi har for eksempel lenge visst at hunder kan føle det vi kaller primære følelser, slik som frykt. Det gjør at vi ikke setter hundene våre i situasjoner som gjør at de føler frykt, så langt det lar seg gjøre. Jo mer vi vet om hunders evner til å føle sekundære følelser, slik som sjalusi, jo bedre blir vi i stand til å behandle dem riktig.

Referanser:

Amalia P. M. Bastos , Patrick D. Neilands, Rebecca S. Hassall, Byung C. Lim, & Alex H. Taylor: «Dogs Mentally Represent Jealousy-Inducing Social Interactions», Psychological Science, 7. april 2021. Sammendrag.

Christine R. Harris & Caroline Prouvost: «Jealousy in Dogs», PLOS One, 23. juli 2014.

Paul Morris, Christine Doe & Emma Godsell: «Secondary emotions in non-primate species? Behavioural reports and subjective claims by animal owners», Cognition and Emotion, 14. desember 2007. Sammendrag.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS