Den kunstige eggehviten lager kjempebra skum, lover forskerne som har laget den.

Lagde kunstig eggehvite med hjelp av en sopp

Etterspørselen etter egg er enorm. Det har konsekvenser for hønemor og moder jord.

Forskere fra University of Helsinki har sammen med VTT Technical Research Centre i Finland forsøkt å lage en erstatning for eggehviten. Og den er fremstilt av et produkt som stadig viser hvor allsidig det er. Sopp!

Studien deres er publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Food.

Økende etterspørsel

Eggehvite er en uunngåelig ingrediens i mange kaker, men ikke minst i masseprodusert mat. Grunnen er at proteinet som finnes i eggehviten, er av høy kvalitet.

Men den utstrakte bruken har sin konsekvens for dem som produserer den. Høna, altså.

Etterspørselen øker, og det stilles spørsmål om bærekraft og etikk. For eggproduksjon fører med seg CO2-utslipp og avskoging.

Hønene spiser ofte soya. Det skriver Verdens naturfond på sine nettsider.

Sopp kan brukes til mye rart

Forskere forsøker å finne erstatninger for mange slags produkter som kommer fra dyr.

I desember i fjor skrev forskning.no om at sopp kan bli et lær-lignende tekstil.

Og nå mener forskerne fra Finland at de har funnet en erstatning for eggehvite som kan fungere. Produktet deres blir produsert av soppen Trichoderma reesei.

Den ble dyrket av forskerne i form av en cellekultur - men er for øvrig en vanlig sopp i jorda over hele verden.

Gen med oppskrift overført til soppen

Proteinet ovalbumin står for om lag halvparten av proteininnholdet i eggehvite. Det var dette proteinet forskerne fikk ut fra soppen.

Men den produserer ikke ovalbumin naturlig. Forskerne måtte selv få soppen til å produsere det.

Det gjorde de ved å overføre genet som inneholder oppskriften til proteinet. Og når det er gjort, skiller denne soppen ut det samme proteinet som høna gjør.

Ovalbuminet blir så separert fra cellene, konsentrert og tørket for å lage det ferdige produktet.

Hvor energieffektivt er det?

Det trengs mye elektrisitet i produksjonen av slike cellekulturer, vedgår forskerne. Energikilden har derfor mye å si for hvor bærekraftig og klimavennlig dyrkingen er.

Men de spår at det er mulig å kutte landarealet som trengs med 90 prosent kontra eggproduksjon. Og klimagassutslippet med mellom 30 og 55 prosent. Kanskje mer når den globale energiproduksjonen i fremtiden blir mer klimavennlig.

Trichoderma reesei blir omtalt som en luring i et innlegg på blogg.forskning.no fra 2011, skrevet av seniorforsker Ida Skaar i Veterinærinstituttet.

Soppen er allsidig og har også blant annet blitt brukt til å lage steinvaskede olabukser.

Referanse:

Järviö, Natasha., m. fl. (2021). Ovalbumin production using Trichoderma reesei culture and low-carbon energy could mitigate the environmental impacts of chicken-egg-derived ovalbumin. Nature Food.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS