Å kose med hunder samtidig som du går på et vaksinasjonsprogram mot hundeallergi kan være livsfarlig. Kanskje kan en ny vaksinetype gjøre det mulig.

Forskere jobber med en ny type vaksine mot hundeallergi

Dagens vaksiner mot hundeallergi kan nemlig gi allergisjokk

Rennende øyne, tett nese og pustebesvær. Ved hundeallergi kan menneskets beste venn bli en plage.

Hittil har vaksiner mot allergi medført høy risiko. Japanske forskere prøver nå å finne en tryggere vaksine.

Vippes over i et allergisjokk

Det finnes allerede vaksiner mot hundeallergi, men de har høy risiko.

– Vaksinene vi setter i dag tilfører kroppen så mange hundeallergener at pasienten ligger rett under allergisjokkgrensa, sier Sverre Steinsvåg, overlege ved Sørlandet Sykehus og Haukeland universitetssjukehus og professor ved Universitetet i Bergen.

Går folk og koser med en hund når de er på vaksineprogrammet, kan allergeneksponeringen bli så stor at det vipper folk over i et allergisjokk.

Det kan være livsfarlig og forskere ved Osaka Prefecture University i Japan forsøker derfor nå å lage en ny allergivaksine.

Epitop

  • Epitop er et lite område på et stoff (antigen) som kan aktivere immunforsvaret.
  • Ett enkelt smittestoff har mange forskjellige antigener, og hvert antigen har mange ulike epitoper.

Kilde: SNL

Vil redusere livsfarlige bivirkninger

Allergier oppstår når kroppen anser et bestemt molekyl, kalt et antigen, som en trussel. Da reagerer immunsystemet vårt. Slike antigener kan komme fra for eksempel hunder, nøtter eller pollen. Når et antigen gir en allergisk reaksjon, kaller vi det et allergen. Allergiske reaksjoner og alvorlighetsgradene av disse er forskjellige, men de kan være farlige.

En epitop er den spesifikke delen av allergenet som kroppen din kjenner igjen og reagerer på. Det er i utgangspunktet årsaken til den allergiske reaksjonen.

Tanken bak forskningen fra Japan, er at de kan utsette folk for den spesifikke epitopen som gjør dem allergiske mot hunder. Ideen er at kroppen skal lære å takle allergenet, slik at man unngår en allergisk reaksjon.

– Vi ønsker å kunne introdusere små doser av epitopene til immunsystemet, for å trene det opp til å håndtere dem, likt prinsippet bak enhver vaksine, sier allergiforsker Takashi Inui i en pressemelding.

Sverre Steinsvåg sier at forskningen er prisverdig, men at det gjenstår en del forskning før epitop-vaksiner kan tas i bruk.

En god vaksinekandidat

Forskerne måtte først finne ut hvilken epitop som var det vanligste hundeallergenet.

Blant hundeallergener finnes det syv ulike epitoper og mellom 50 og 75 prosent av de som er allergiske mot hunder reagerer på epitop 1. Det ble dermed den beste vaksinekandidaten.

Mangler dokumentasjon

– Forskningen fra Japan er et forsøk på å finne en allergivaksine som er sikrere enn den vi har i dag. Det er prisverdig. Men allergivaksinen er fortsatt på et forskernivå, sier Steinsvåg.

Ved vanlig vaksinering brukes alle epitoper, og ikke den ene epitopen som de japanske forskererne bruker.

Allergikere kommer ofte i indirekte kontakt med allergener. I et klasserom kan kateteret blir et allergen-episenter.

Steinsvåg forteller at det fortsatt mangler dokumentasjon på at bruken av én spesifikk epitop er like effektiv som å gi alle epitopene.

– Samtidig gir det jo også en risiko å gi alle epitopene. Og det kan tenkes at risikoen blir mindre ved å bare gi epitop 1, sier Steinsvåg.

Han sier videre at epitopevaksiner har blitt forsket på i nærmere 30 år.

– Dette er noe folk har jobbet med veldig lenge uten at det har ført til noe gjennombrudd.

Steinsvåg sier at det er forskningsmessig interessant, men at det er usikkert i hvilken grad vi klarer å ta disse allergivaksinene i bruk denne gangen.

– Det kan bli lovende på sikt, avslutter Steinsvåg.

Referanse:

Masatoshi Nakatsuji m.fl: Structure-based prediction of the IgE epitopes of the major dog allergen Can f 1, The Febs Journal, desember 2021

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS