Annonse
Alison Towner undersøker et hvithaikadaver.

Hvithaier rømmer fra brutalt spekkhogger­par

Kadaver av hvithaier uten lever og hjerte ble skylt i land i Sør-Afrika. Nå tror forskere at de digre haiene rømmer området, for å unngå angrep fra et par spekkhoggere.

Publisert

Vanligvis er det hvithaien som er skurken i historien.

Hvithaien er en av verdens største haier. Den kan bli over seks meter lang og to tonn tung, og er kjent som en av tre haiarter som kan angripe og drepe mennesker. Hvithaien står for flest av verdens dødelige haiangrep, selv om slike episoder er sjeldne.

Men i løpet av de siste åra har en helt annen historie utspilt seg på Gansbaai-kysten i Sør-Afrika.

Et par med spekkhoggere ser ut til å terrorisere haipopulasjonen i området. Og nå har mange hvithaier rett og slett flyktet.

Tok ut leveren

Det hele startet i 2017.

Da oppdaget forskere fem kadaver av hvithai som var blitt vasket i land. Det spesielle var at de fleste haiene var ganske hele, men hadde et digert hull i buken, der lever var fjernet.

Senere dukket det opp enda flere døde hvithaier som manglet lever og av og til hjertet eller andre organer.

Sårene deres var svært karakteristiske. Forskerne konkluderte med at de var blitt angrepet spekkhoggere. De mente dyra som stod bak, var et par av spekkhoggere som hadde holdt til i området i flere år. Disse dyra var lett gjenkjennelige fordi de begge hadde bøyde ryggfinner.

Forskerne regnet det som temmelig sannsynlig at også flere haier var blitt angrepet, men ikke skylt i land.

Hai på flukt?

I tida etter funnene begynte imidlertid forskere i området å legge merke til noe rart: Det så ut til at antallet haier på stedet sank dramatisk.

Flyktet de i frykt for angrep fra de lever-spisende spekkhoggerne?

Dette spørsmålet er nå blitt undersøkt av forsker Alison Towner fra Rhodes University og hennes kollegaer.

Området på Gansbaai-kysten er et kjent samlingspunkt for hvithai og et yndet sted for haisafarier. Aktørene som driver slik turisme, har i mange år gjort registreringer av haiene som dukker opp.

Forskere har også merket haier her for å finne ut mer om hva de driver med.

Nå har Towner og kollegaene brukt alle disse dataene til å undersøk bevegelsene til hvithaiene i området før og etter spekkhoggerangrepene i 2017.

Haiene stakk

Resultatene viser at de ellers så skrekkinngytende hvithaiene virkelig ser ut til å flykte.

Antallet hai som ble observert langs Gansbaai-kysten, sank virkelig drastisk etter angrepene i 2017. Studier av de merkede haiene viser også at de rømte fra området når spekkhoggerne var der.

Jo oftere spekkhoggerparet ble observert i området, jo lenger holdt haiene seg unna.

Dette har betydning for økosystemet, tror Towner og co.

Endrer økosystemet

Med hvithaien på avstand ser for eksempel den litt mindre kobberhaien sitt snitt til å etablere seg.

Hvithaiens flukt kan også tenkes å endre andre bestander. Når det er færre hvithaier på jakt, kan bestanden av sel øke. Det kan på sikt bety problemer for de truede kappingvinene som lever her, mener forskerne.

Slik kan altså noen få spekkhoggeres jaktvaner potensielt gjøre store endringer i økosystemene.

Forskerne påpeker likevel at de ikke kan utelukke at andre faktorer, som overflatetemperaturen i vannet, kan ha bidratt til at mange hvithaier skygger unna området.

Referanse:

A.V. Towner m. fl., Fear at the top: killer whale predation drives white shark absence at South Africa’s largest aggregation site, African Journal of Marine Science, juli 2022. Sammendrag.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS