Annonse
Legg merke til den lyse flekken under fiskens øye. Denne bruker den såkalte lommelyktfisken til å signalisere til resten av stimen at fare er på ferde.

Fiskene varsler hverandre om fare med innebygd lampe

Det betyr fare når de blinker raskt - og da samles stimen til flukt.

Publisert

Har du hørt om flashlight fish – direkte oversatt «lommelyktfisk»?

Anomalops katoptron er en stimfisk som bor i de varmere delene av Stillehavet. Den sender lyssignaler til flokken sin. Disse er forskjellige fra situasjon til situasjon. Og de fungerer som varselblink.

Forskere ved Ruhr-Universität Bochum i Tyskland har gjennom eksperimenter funnet ut at fiskene bruker lyssignalene til å tilpasse stimens adferd i bekmørkt vann.

Studien deres er publisert i tidsskriftet Scientific Reports, og resultatene er omtalt i en pressemelding fra universitetet.

Lysglimt med en beskjed

Både lysstyrken og intensiteten på blinkene fiskene sendte hverandre, påvirket adferden i flokken. Og lysets viktigste funksjon er å holde flokken samlet.

Men hva er trikset bak de merkelige lysglimtene?

Lommelyktfisken har et organ under øynene som er fylt med selvlysende bakterier. Lommelyktfisken kan åpne og lukke dette organet, og slik klarer de å blinke med kroppens egne lykter for å signalisere til stimen sin.

– På netter uten måneskinn vandrer opptil tusen fisker i stim inn i det planktonrike overflatevannet, forklarer Peter Jägers, som er en av forskerne bak studien.

Overflaten er et farlig sted for små fisk når rovfisk kan se dem. Men i mørket sniker de seg ut fra huler og steinsprekker eller opp fra dypet for å spise plankton.

– Som om Melkeveien beveget seg i vannet

Jägers observerte selv lommelyktfiskene i det fri.

– Det var en surrealistisk opplevelse å se disse stimene. Som om Melkeveien beveget seg i vannet, beskriver han.

For at forskerne skulle få studert fiskene nærmere, måtte de ta noen av dem ut fra deres naturlige leveområder.

13 fisk ble plassert alene og etter tur i en vanntank i et laboratorium. Tanken inneholdt etterligninger av lommelyktfiskene.

Etterligningenes oppgave var å sende ut lyssignaler, som forskerne styrte for å etterligne de naturlige blinkene.

For å registrere bevegelsen til de ekte fiskene, brukte forskerne infrarøde kameraer.

Slik fant de ut hvordan individene svarte på de kunstige lysblinkene.

– Vi observerte at fiskene søkte mot lyset, konkluderer Jäger.

Raske blink betyr fare

Men bare svakt lys virket tiltrekkende på lommelyktfiskene. Lys som var kraftigere enn månelys, fikk fiskene til å flykte umiddelbart.

Ved stress reagerte fiskene med å blinke raskere. Rask blinking er fiskenes faresignal, fant forskerne ut.

Lommelyktfiskene er ikke de eneste som benytter seg av lys. Andre fisker kan lyse opp omgivelsene for å finne byttedyr i mørket.

Ultra-sort fisk er vanskelig å se i mørket

Det motsatte av blinkende fisk må være fisk som sluker lyset, eller nærmest er usynlige.

En liten dragefisk bor på omtrent 1500 meters dyp, utenfor sollysets rekkevidde. Der nede finnes det noen slike rovfisk som bruker lys til å finne seg noe å spise.

Dragefiskens hudpigmenter har en spesiell oppbygning. Det gjør at dragefisken rett og slett er ultrasort; den sluker lyset. Det utgjør forskjellen på å spise og å bli spist, sa forskerne bak studien fra i fjor.

Zoolog Karen Osborn prøvde å ta bilde, men forklarte i en pressemelding at det ikke var noen enkel sak.

– Det spilte ingen rolle hvordan man satt opp kamera eller belysning. Fisken bare slukte alt lyset.

Referanse:

Jägers, P., Wagner, L., Schütz, R. et al. (2021). Social signaling via bioluminescent blinks determines nearest neighbor distance in schools of flashlight fish Anomalops katoptron. Scientific Reports.

Powered by Labrador CMS