Hunder, akkurat som mennesker, har ulike stadier av søvn, blant annet REM-søvn, der den kan drømme.

Kan dyr gå i søvne?

SPØR EN FORSKER: Våre firbeinte hundevenner kan drømme, men kan de også gå i søvne? Og hva med andre dyr?

På et stuegulv ligger en stor hund og snorker.

I søvne begynner hunden å småsprelle. Det utvikler seg raskt til faktisk galopp, og til slutt hopper hunden opp og stormer inn i en vegg.

Handlingen kommer tydeligvis som en overraskelse på hunden selv, som du kan se i videoen under. Den har uten tvil drømt – men går den også i søvne?

Dyr kan i prinsippet gå i søvne

Når vi sover, sørger hjernen for at bevegelsessenteret vårt stenger ned. Vi blir liggende i sengen og reagerer ikke aktivt på det vi drømmer om.

Vi kan også utføre en rekke ulike handlinger selv om vi er i drømmeland. Hjernen sørger som oftest for at vi kan drømme at vi løper uten at vi beveger beina.

Forskere har vist at hunder, akkurat som mennesker, har ulike stadier av søvn, blant annet REM-søvn, der den kan drømme. Det betyr at hunder antagelig også er lammet eller paralysert når de sover.

Er vi ikke paralysert under søvnen, kan vi bevege oss. Enten det er som små rykk og mindre bevegelser eller i sjeldnere tilfeller: ved å gå i søvne.

Men er det også det som skjer for hunden som løper inn i veggen?

– Det er ikke noe i veien for at en hund kan gå i søvne, sier Tobias Wang. Han er professor i zoofysiologi ved Aarhus Universitet i Danmark.

Sover dyr akkurat som mennesker?

Tobias Wang påpeker likevel at det er mye vi ikke vet om dyrs søvn.

– Det ser ut til at alle dyr sover. Men når vi kommer til amfibier og fisk, vet vi ikke om de sover på samme måte som oss. Det er jo helt umulig å vite når de ikke har samme bevissthet, sier Wang.

Både amfibier og fisk har perioder med inaktivitet. Da ligger de stille med lukkede øyne. Men om disse dyrene opplever samme bevissthetstap som mennesker, vet vi ikke.

– Det krever jo en bevissthet å kunne bli bevisstløs. Når vi ikke engang kan definere bevissthetsnivået hos en fisk når den er våken, hvordan kan vi så vite at den sover? spør Wang.

Det har imidlertid ikke forhindret forskere i å se nærmere på søvnen hos havets beboere. Faktisk er fisk og havpattedyr en spennende snarvei til mysteriet om hva søvn er.

Haier sover kanskje – men drømmer de?

Nylig viste et team australske forskere at rødhaier (Cephaloscyllium isabellum) har en atferd som kan minne om søvn.

Når haiene lå i en bestemt stilling uten å røre seg i mer enn fem minutter, kunne forskerne måle at de hadde lavere stoffskifte og reagerte mindre på omgivelsene.

Haiene kunne faktisk finne på å lukke øynene, trolig som reaksjon på lyset rundt dem.

– Men om haienes søvn ser ut som vår, med REM-søvn og drømmer, viser ikke studien, forteller Henrik Carl. Han er biolog ved Statens Naturhistoriske Museum i Danmark.

Haier oppsto for flere hundre millioner år siden og har ikke utviklet seg så mye. Haiers søvn er derfor, ifølge Carl, en god snarvei til å få et innblikk i hva søvn er.

Blekkspruters søvn minner om menneskers

I 2021 viste forskere at blekksprut faktisk har to søvnstadier. Det ene minner om menneskers REM-søvn hvor hjernen er aktiv.

Sel og delfin har et ganske utrolig søvnmønster. De kan nemlig sove med den ene hjernehalvdelen, mens den andre fortsatt er våken.

Smart hvis man vil unngå å drukne eller å bli spist.

Selen og delfinen er imidlertid ikke de eneste som kan ta en lur mens de er på farten.

Sel og delfin har et ganske utrolig søvnmønster.

Flyr i søvne

Tårnseilere kan sove med den ene hjernehalvdelen mens de er i lufta, og i 2016 fant et team forskere ut av at det samme gjelder fregattfugler.

Forskerne målte faktisk korte perioder med søvn i begge hjernehalvdeler mens fregattfuglen var på vingene. Den hadde raske øyebevegelser, høy hjerneaktivitet og kroppsbevegelser som kjennetegner fuglens REM-søvn når den sover på land.

Betyr det at fregattfuglen i prinsippet flyr i søvne, akkurat som vi går i søvne? Mikkel Stelvig, som er sjefzoolog i Zoologisk Have København, nøler.

– Det at den sover med begge hjernehalvdeler, gjør at den i hvert fall ikke er bevisst. Så på en måte kan man si at den flyr i søvne, sier Stelvig.

Stelvig understreker at det det kan være store forskjellen mellom det som skjer når mennesker går i søvne og de korte lurene fregattfuglen tar i lufta.

Så kan dyr gå i søvne?

Verken Tobias Wang eller Mikkel Stelvig er helt avvisende, men et klart svar vil kreve at vi kan finne ut hva dyrene opplever. Selv om det blir vanskelig, er dyrs søvn likevel en viktig brikke i mysteriet om hva søvn er og hvorfor vi sover.

Referanser:

Róbert Bódizs mfl.: Sleep in the dog: comparative, behavioral and translational relevance. Current Opinion in Behavioral Sciences, 2020. DOI: 10.1016/j.cobeha.2019.12.006

Jennifer L. Lapierre mfl.: Symmetrical Serotonin Release during Asymmetrical Slow-Wave Sleep: Implications for the Neurochemistry of Sleep–Waking States. The Journal of Neuroscience, 2013. DOI: 0.1523/JNEUROSCI.2603-12.2013

Charles Q. Choi: How Dolphins Stay Awake For Two Weeks Straight. LiveScience, 2012.

Sylvia Lima de Souza Medeiros mfl.: Cyclic alternation of quiet and active sleep states in the octopus. iScience, 2021. DOI: 10.1016/j.isci.2021.102223

Michael L. Kelly mfl.: Energy conservation characterizes sleep in sharks. Biology Letters. 2022. DOI: 10.1098/rsbl.2021.0259

Niels C. Rattenborg: Do birds sleep in flight?. Naturwissenschaften, 2006. Sammendrag. DOI: 10.1007/s00114-006-0120-3

Niels C Rattenborg mfl.: Evidence that birds sleep in mid-flight. Nature Communications, 2016. DOI: 10.1038/ncomms12468

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS