Den populære hunderasen labrador retriever er i risikogruppen for en rekke helseproblemer. (Photo: Oli Scarff, NTB scanpix)

Labrador retrievere sliter med helsa

En ny studie viser at hunderasen er i risikogruppen for overvekt, infeksjon i ørene og slitasjegikt.

Forskere fra University of Sydney i Australia, har i samarbeid med The Royal Veterinary College, London, utviklet et program som samlet inn data om hunder som var innom veterinærklinikker rundt om i Storbritannia i 2013.

Labrador retriever er den nest mest populære hunderasen i Storbritannia og på topp ti i Norge.

Sårbare for en rekke helseproblemer

Forskerne fant ut at hundens vanligste helseproblemer er overvekt, øreinfeksjon og slitasjegikt.

– Vi mangler en oversikt over hvor vanlig disse helseproblemene er blant andre kjæledyr. I studien så vi på et stort antall legejournaler av labradorer fra hundrevis av veterinærklinikker i Storbritannia. Resultatet fra studien kan gi eiere informasjon om hvilke helseproblemer de skal være på utkikk etter, sier professor Paul McGreevy, i en pressemelding.

Overvekt og levealder

Forskerne analyserte først informasjon om 33 320 labradorer. De tok et utvalg på 2074 av disse hundene for å se nærmere på dem.

– Vi har funnet ut at 8,8 prosent av labrador retrieverere er overvektige. Dette er et av de høyeste prosentene blant hunderaser i databasen til programmet VetCompass. Det var også mer overvekt blant kastrerte hannhunder enn de som ikke var kastrert. Det samme gjaldt ikke for tispene.

– Vår forskning viser at normal levetid for labrador retrieverere var 12 år, men bare 10 år for labradorer med brun pels. Dette utgjør en forskjell på 10 prosent mellom brune sammenlignet med svarte og gule, sier McGreevy.

Labradorer med brun pels er mer plaget

Studien viser at øreinfeksjoner og hudsykdommer er vanligere blant labradorer med brun pels. Forskerne mener at det høye antallet skyldes genene deres.

Hva slags farge en valp får på pelsen, avhenger av kombinasjonen av mor og fars gener. Et gen kan være dominant eller undertrykt. Genet for å få brun pels er undertrykt. For at valpen skal få brun pels, må begge foreldrene ha genet.

­– Oppdrettere som ønsker å avle labradorer av denne fargen, vil mest sannsynlig bare avle de som har genet. Det reduserer gen-poolen, som inneholder en høyere andel av gener som kan føre til øre og hudproblemer, sier McGreevy.

En stor gen-pool betyr stor genetisk variasjon, altså masse forskjellige gener. I en gruppe dyr med liten genetisk variasjon øker sannsynligheten for at to bærere av sykdomsgener parer seg.

Gjelder det samme i Norge?

Vibeke Rootwelt er førsteamanuensis på Veterinærhøgskolen. Hun bekrefter at øreinfeksjon, overvekt og slitasjegikt er vanlig blant labradorer også i Norge. Hun mener likevel at tallene er bedre her.

– I Norge er det ikke like mange overvektige labradorer. De som er det er heller ikke like tykke, sier Rootwelt til forskning.no.

Hun sier det kan være fordi det ikke er like mange hunder som blir kastrert her til lands.

Tror interessen vil dabbe av

Det er ikke mer enn 10 år siden det ble populært å skaffe seg brune labradorer i Norge. Men det er ikke selve brunfargen som er problemet.

– At denne typen skiller seg ut, skyldes oppdretterne. Det er vanskeligere å avle hunder med brun pels, sier Rootwelt.

Når en hunderase blir veldig populær, er det flere oppdrettere som blir mer aktive på avlingen fordi de vet at de vil selge bra.

Rootwelt tror at situasjonen vil regulere seg selv etter hvert.

– Hvilke raser og farger som er populære pleier å endre på seg.

Kan det løses med mat?

Hvis hundeeiere fokuserer på et godt og rikelig tilpasset kosthold til hunden sin, vil den ikke bli overvektig.

– Vi vet at mange labradorer utvikler leddproblemer på grunn av fedme. Det høye antallet for øreinfeksjon kan også reguleres ved at man forer hunden sin riktig. Noen hundeeiere mater ofte hunden sin med matrester som inneholder allergener de er allergisk mot.

Referanse:

Paul D. McGreevy m.fl: Labrador retrievers under primary veterinary care in the UK: demography, mortality and disorders, Canine Genetics and Epidemiology, oktober 2018

Powered by Labrador CMS