Snacks var ny art

En ny art gnager ble solgt som snacks i Laos. Arten Kha-nyou egner seg visstnok på grillspyd, og ble funnet på en disk sammen med et assortert utvalg grønnsaker.

Publisert

Dyret er ikke i slekt med andre kjente gnagere. Det ser ut som en blanding av en svær sort rotte og et ekorn, mens det biologisk og systematisk må betraktes som noe midt mellom et marsvin og en chinchilla.

De har derfor opprettet en helt ny familie, Laonastidae, til ære for nyoppdagelsen. Du finner et bilde av dyret her.

Arten kan være en slektning av forfaren til en stor gruppe hovedsakelig afrikanske og søramerikanske gnagere ved navn Hystricognathi, en gruppe som inneholder allerede nevnte marsvin og chinchilla, samt den søramerikanske kjempegnageren capybara og visse typer pinnsvin (ikke våre norske, som ikke er gnagere, men derimot insektetere). Kha-nyous nærmeste slektning lever antagelig i dag i Afrika.

Men ingen har så langt sett Kha-nyous i live. Forskerne som fant dyret, har bare sett det dødt, enten på markedet eller i feller satt opp av lokalbefolkningen.

Ettersom vi foreløpig vet så lite om dyret, kan vi heller ikke si om det er en truet art.

Historien minner om funnet av den første levende kvastfinnefisken, coelacanthen i 1938. Den ble funnet på et fiskemarked i Øst-Afrika.

Dette er altså et nytt eksempel på at arter som er ukjente for vitenskapen av og til er velkjente for lokalbefolkningen - de vet bare ikke hvilken celebritet de har i sin midte. Tilsvarede gjaldt for giraffslektningen okapien, da den ble funnet i Afrika sent på 1800-tallet.