Bakgrunn: Hvilke dyr blir eldst?

Lenge har man trodd at enkelte skilpaddearter kunne bli verdens eldste dyr, og da særlig landskilpadder. Men det var før grønlandshvalen kom og tok over førsteplassen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den eldste skilpadden som vi kjenner alderen på, var en madagaskarskilpadde som ble gitt i gave til kongefamilien på Tonga fra kaptein Cook i 1777. Skilpadden døde i 1965 og må da minimum ha vært 188 år gammel.

En kjempeskilpadde som i 1766 kom til Mauritius fra Seychellene, døde ved et uhell i 1918 - over 180 år gammel. Da hadde den i tillegg vært blind de siste 110 leveårene! Man kjenner også til at kjerrskilpadden (Emys Obicularis) kan bli 120 år gammel.

Elefanter kan bli riktig så gamle. (Foto: colourbox)
Elefanter kan bli riktig så gamle. (Foto: colourbox)

Gamle elefanter

Blant landdyrene er det den indiske elefanten som lever lengst. En hunn i Taronga park Zoo i Sydney ble 69 år gammel, og man regner med at dyr i fangenskap blir eldre enn dyr som lever fritt. Man kjenner også til eksempler på afrikanske elefanter som er blitt 55 år gamle.

Verdens eldste fugl er en gultoppkakadu som ble 106 år i London Zoologiske hage. Blant bløtdyrene vet man at elveperlemuslingene kan bli over 100 år, og enkelte kjempemuslinger kan antageligvis også nå en betydelig alder.

Den eldste fisken man kjenner til var en ål som overlevde 88 år i akvariet ved Helsingborgs museum.

Hval og spekkhogger

Spekkhoggeren kan bli meget gammel, og det er ikke uvanlig at hunnene når en alder på 80 år. I New South Wales i Australia ble en hann med karakteristiske kjennemerker observert første gang vinteren 1843 i Twofold bay, for deretter å bli regelmessig observert i samme område helt frem til 1930. Det tilsier en alder på minst 90 år.

De eldste hvalene som er aldersbestemt var en blåhval fra japansk hvalfangst på 110 år og en finnhval på 114 år. Disse ble aldersbestemt ved at forskere daterte de såkalte ørepluggene, en metode som for øvrig ikke kan brukes på grønlandshval, som vi nå kan regne som det eldste dyret på jorda.

Trær og planter

De eldste dyrene på jorda blir imidlertid kun som spedbarn å regne mot de eldste plantene.

Verdens eldste redwood-tre, Eternal God, er 7 000 år gammelt. Treet er 72,54 meter høyt og har en diameter på 5,97 meter.

Treet vokser i Prairie Creek Redwood State Park i California, USA.

Powered by Labrador CMS