Forskere har funnet ut at katter reagerer på et spesifikt ansiktsuttrykk.

Slik kan du bli bedre venn med katter

Et enkelt triks kan få katten din til å like deg bedre, ifølge ny forskning.

Et ansiktsuttrykk gjør at katten din liker deg bedre. Det viser en studie gjort av forskerne Tasmin Humphrey og Karen McComb. De forsker på dyreadferd ved University of Sussex i England.

Ifølge studien skal du se på katten din med et avslappet ansikt mens du myser, før du til slutt lukker øynene helt for så å åpne dem sakte opp igjen.

Forskerne kaller dette for «the slow blink» og det er nettopp det du skal gjøre. Blunke sakte.

Katter som får dette blunket av eieren sin, eller av helt fremmede, vil mer sannsynlig gi et liknende uttrykk tilbake sammenlignet med katter som bare får et likegyldig ansiktsuttrykk. Ifølge forskerne er dette en form for kommunikasjon mellom mennesker og katter som ikke har blitt dokumentert tidligere.

– Det er fint å ha muligheten til å vise at katter og mennesker kan kommunisere på denne måten, sier McComb i en pressemelding.

To katte-eksperimenter

Forskerne gjorde to eksperimenter for å undersøke betydningen av det langsomme blunket. I det første eksperimentet deltok ti hankatter, elleve hunkatter og 14 ulike eiere.

Forsøket ble gjort i kattenes eget hjem. Eierne fikk beskjed om å gjøre det trege blunket mens de satt rundt en meter fra katten.

I det andre eksperimentet var 24 katter fra åtte ulike hjem med. I dette forsøket skulle forskeren, som var en fremmed for kattene, enten blunke sakte til katten eller gi katten et likegyldig ansiktsuttrykk uten direkte øyekontakt.

Etter dette testet de også hvorvidt katten ønsket å ta kontakt med den fremmede forskeren. Dette ble gjort ved at forskeren satte seg ned og strakk ut en flat hånd med håndflaten vendt oppover mot katten.

Resultatene viser at katter mer sannsynlig blunker sakte tilbake til eieren dersom eieren først viser dem et sakte blunk. Dette gjaldt også hvis en fremmed ga kattene et tregt blunk.

De fant også ut at katter foretrekker å ta kontakt med en fremmed etter at den fremmede har gitt dem et slikt langsomt blunk.

Det er flere teorier om hvorfor katter reagerer på det langsomme blunket.

Hvorfor liker katter den trege blunkingen?

Selv om det lenge har vært påstått av katte-entusiaster at den trege blunkingen har en beroligende effekt på katter, er denne studien det første eksperimentelle beviset som antyder at dette er sant, ifølge forskerne bak den nye studien.

– Dette er nok noe som har vært kjent en stund, men det er bra å få dokumentert betydningen av ansiktsmimikk i kommunikasjonen mellom mennesker og katt, sier Kristin Wear Prestrud til forskning.no.

Hun jobber som avdelingsleder for Veterinærhøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Vi vet likevel ikke hvorfor katter liker akkurat dette ansiktsuttrykket. Forskerne bak den nye studien nevner en teori om at kattene svarer med å blunke fordi de vet at eierne deres reagerte positivt tidligere da de gjorde det.

Men forskerne mener at dette sannsynligvis ikke er en særlig god forklaring fordi kattene reagerte på samme måte når en fremmed gjorde den trege blunkingen i eksperimentene.

En annen forklaring kan være at et slikt langsomt blunk er beroligende for en katt. Forskerne antar at katter oppfatter lang og direkte øyekontakt fra andre som truende. Derfor kan sekvensen med et langsomt blunk få katter til å vite at situasjonen ikke er truende eller anspent.

Prestrud tror at katter liker det langsomme blunket fordi de til dels bruker dette seg imellom.

– En avslappet og vennlig katt som ligger og maler, smalner gjerne øynene litt. Man kan også tenke seg at katten lærer at menneskets smale øyne betyr avslappet vennlighet, fordi vi mennesker ofte smalner øynene litt når vi blant annet smiler og snakker vennlig, sier Prestrud.

Kan brukes til å vurdere katters velferd

Denne studien gir altså den første systematiske undersøkelsen av hvordan «the slow blink» påvirker kattene. Disse funnene kan senere brukes til å vurdere katters velferd i ulike miljøer, som for eksempel i veterinærpraksisen eller for å bedre kommunikasjonen mellom katter og mennesker i hjemmet, skriver forskerne.

– Det er definitivt ikke lett å studere naturlig katteadferd, så disse resultatene gir en sjelden innsikt i verden av kommunikasjonen mellom katt og menneske, sier Leanne Proops, som også er en av forskerne bak studien, i pressemeldingen fra University of Sussex.

Referanse:

Tasmin Murphy m.fl: The role of cat eye narrowing movements in cat–human communication, Scientific Reports, oktober 2020

Powered by Labrador CMS