Forskerne tror stoffer i levemiljøet vårt kan påvirke sædkvaliteten både hos oss og kjæledyra våre. (4 PM production / Shutterstock / NTB scanpix)
Forsøk på celler:
De samme kjemikaliene svekket sædkvaliteten både hos menn og hunder
I de siste åra har det kommet flere urovekkende nyheter om menns sædkvalitet.
En studie fra 2018 viste for eksempel at vestlige menn bare har halvparten så mange sædceller som de hadde for 40 år siden.
Samme år omtalte danske forskere sædsituasjonen som både akutt og skremmende.
Og i 2018 kom nyheten om at problemet ikke bare rammer oss mennesker. Også hundene våre har fått markant dårligere sædkvalitet i løpet av de siste tiåra.
Dette kan peke mot at noe i miljøet vi lever i er med på å skade kjønnscellene i begge arter. Og det var altså dette Rebecca Sumner og kollegaene hennes ønsket å finne ut mer om.
Samme reaksjon
Forskerne valgte ut to kjemiske stoffer som er kjent for hormonhermende effekter.
Det ene var ftalatet DEHP, som er blitt brukt til å gjøre plast mykere. Det andre var PCB-varianten 153. PCB ble tidligere mye brukt i elektriske artikler og ulike byggematerialer.
Sumner og co utsatte levende sædceller fra mennesker og hunder for disse stoffene i mange ulike konsentrasjoner.
Og resultatet viste altså at sædcellene fra begge arter så ut til å ta skade, også ved konsentrasjoner som det er realistisk å treffe på i vanlige hjem. Reaksjonen på forskjellige kombinasjoner og konsentrasjoner av stoffene var også ganske lik hos de to artene.
Vet fortsatt lite
Resultatene hinter altså om at kjemikalier som DEHP og PCB-153 kan påvirke sædkvaliteten. Og det virker som om hunder er gode speilbilder av hva som skjer i oss mennesker. Det betyr at målinger på hunder kan si noe om tilstanden hos oss mennesker.
Det er imidlertid mye studien ikke gir noe svar på. Forsøket er gjort på cellekulturer. Det kan dermed ikke si noe sikkert om hvilken rolle stoffer som DEHP og PCB 153 spiller for sædkvaliteten i virkeligheten.
Vi vet heller ikke hvordan disse stoffene eventuelt samspiller med andre stoffer i miljøet vi lever i.
Foreløpig vet vi lite om hvilke mekanismer som ligger bak en eventuell skadelig effekt av stoffene, skriver forskerne.
Referanse:
R. N. Sumner, M. Tomlinson, J. Craigon, G. C. W. England & R. G. Lea, Independent and combined effects of diethylhexyl phthalate and polychlorinated biphenyl 153 on sperm quality in the human and dog, Scientific Reports, mars 2019.