Dronene vil ta bilder av bakken med hele tusen ganger bedre oppløsning enn det satellitter er i stand til.
Forskningsprosjektet kalt SeaBee er basert på automatisert datainnsamling og droner som kommer til å gjøre mye av jobben selv.
Også analysen av dataene skjer automatisk. Sånn blir prosessen med å samle og bearbeide data om norskekysten både billigere og mer effektiv enn det kunne gjøres tidligere.
– Dette prosjektet vil etablere Norge som en internasjonal leder innen droneforskning, sier Kasper Hancke i en pressemelding. Han er seniorforsker ved NIVA og leder for SeaBee-prosjektet.
Høyoppløste bilder
Drone-bildene av kystlinjen kan også brukes til å kartlegge dyreliv, vannkvalitet og menneskeskapte endringer.
Slik kan vi bli i stand til å forvalte kysten vår bedre, mener forskerne bak SeaBee.
Forskerne lover at dataene kommer til å bli delt med mange som kan ha bruk for dem, blant andre næringsliv, myndigheter og studenter som vil drive forskning.
Prosjektet kan gjøre Norge ledende på drone-forskning, mener forskerne bak. Her fra Reine i Lofoten.(Illustrasjonsfoto: ESB Professional / Shutterstock / NTB scanpix)
Mange deltar
Norges forskningsråd har bevilget 60 millioner kroner til dette prosjektet.
Det kommer til å bli ledet av Norsk institutt for vannforskning (NIVA). Andre deltagere er Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Norsk regnesentral (NR), Norsk institutt for naturforskning (NINA), Havforskningsinstituttet (HI), GRID-Arendal, Andøya Space Centre (ASC) og Spectrofly A/S.
– Forskningsrådet er stolte av å finansiere dette veldig moderne og dronebaserte infrastrukturprosjektet, som skal støtte landets industri og forskningsmiljøer, sier John-Arne Røttingen, administrerende direktør for Forskningsrådet.
For å skape mer oppmerksomhet om prosjektet har forskerne satt i gang en konkurranse for folk som allerede kan ta fine bilder fra lufta. Premien er en drone.