Det er 30 år siden atomubåten «Komsomolets» sank i Norskehavet. I sommer skal forskere undersøke vraket med nye metoder. (Foto: Wikipedia)

Robot-dykk til vraket av russisk atomubåt

I sommer skal det norske forskningsfartøet «G.O. Sars» sette kursen mot farvannet over vraket av den sovjetiske atomubåten «Komsomolets». Ubåten sank i Norskehavet for 30 år siden, 7. april 1989. Av et mannskap på 69 personer mistet 42 livet etter at det brøt ut brann ombord. Vraket utgjør fortsatt en mulig radioaktiv trussel i Norskehavet der det ligger på 1680 meters dyp, sørvest av Bjørnøya. Det inneholder en reaktor med en rekke radioaktive stoffer. I tillegg har den to torpedoer med stridshoder med plutonium.

– Dette er den eneste atomubåtvraket i norske havområder og det er registrert radioaktive lekkasjer fra vraket, forteller seksjonssjef Inger Margrethe Eikelmann i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

På toktet vil norske og russiske forskere blant annet få informasjon fra en fjernstyrt undervannsfarkost, «Ægir 6000». DenneS kan gå helt ned til vraket og sende direktebilder opp til operatørene i skipet. «Ægir» har også armer som kan ta med seg prøver opp til dekk. Forskerne vil både kunne se vraket på nært hold og fått tatt helt presise prøver.

– Nå kommer vi tettere på vraket og får til en enda bedre prøvetaking, sier forsker og toktleder Hilde Elise Heldal.

Les mer om toktet på nettsidene til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Powered by Labrador CMS