En studie hevder at kombucha kan senke blodsukkeret til personer med diabetes 2. Norsk forsker mener studien har store svakheter.(Foto: chomplearn/Shutterstock/NTB)
Kan gjæret te virke mot diabetes 2?
Kombucha kan senke blodsukkeret. Det hevder amerikanske forskere bak ny studie. Men norsk ekspert er skeptisk.
Kombucha er en lett sprudlende te. Den er fermentert med bakterier og gjær.
I Kina har den vært drukket i uminnelige tider helt fra om
lag 200 år før vår tidsregning.
I USA ble den populær i 1990-årene.
Nå tyder en studie på at teen kan bidra til å senke blodsukkeret
hos personer med diabetes 2, ifølge forskerne bak.
Sies å ha gunstig effekt på mye
Mange har påstått at den gjærede teen reduserer matlysten og
øker energinivået. Det skal også florere anekdoter om styrket immunforsvar og redusert
forekomst av betennelser i kroppen.
Men det har manglet bevis for disse påstandene.
Noen laboratoriestudier og rottestudier har vist lovende
resultater. En liten studie på personer uten diabetes har vist at kombucha
senket blodsukkernivået.
Nå kan en studie tyde på samme effekt hos personer med diabetes type 2. Den er publisert i tidsskriftet Frontiers in Nutrition.
Sank til ønsket nivå
Deltakerne drakk drøyt to desiliter kombucha hver dag i fire
uker. Kontrollgruppen fikk annen drikke med lignende smak.
Etter å ha drukket te i fire uker målte forskerne det fastende
blodsukker-nivået deres.
Glukose-nivået sank fra 164 til 116 milligram per desiliter i
gjennomsnitt. Blodsukkernivået i kontrollgruppen gikk ikke betydelig ned.
Anbefalt blodsukkernivå før måltider er på mellom 70 og 130
milligram per desiliter, ifølge American Diabetes Assosiation.
Byttet om på hvem som fikk virkestoffene
Så fikk deltakerne en lang drikkepause for å skylle bort biologiske effekter
av teen. Etter to måneder byttet forskerne om på hva de to gruppene fikk å
drikke. Alle fikk dermed testet kombuchaen.
– Dermed har vi utelukket effekter av forskjeller
i kosthold mellom personene, sier professor Dan Merenstein ved Georgetown
University School of Medicine i en pressemelding.
Ingen av deltakerne fikk vite hva de egentlig helte i seg i de to
periodene.
Annonse
Norsk diabetes-ekspert skeptisk
– Dette er en forskningsmessig en svak studie som etter mitt syn ikke fortjener stor
oppmerksomhet.
Det skriver professor Kåre I. Birkeland ved Universitetet i Oslo i en e-post til forskning.no. Han er også overlege ved Oslo universitetssykehus.
Problemet er først og
fremst på grunn av hvordan studien er designet, mener Birkeland.
Han mener såkalt cross-over-design i seg selv er greit. Det vil si at de samme personene tar virkestoffet og placebo. Men forskerne har gjort en feil når det gjelder målingen, mener han.
Konklusjonen er egentlig at de ikke fant en betydelig forskjell i blodsukkernivå, skriver Birkeland.
Sammenligner feil tall
De har fremhevet endringen før og etter kombucha, og før og etter placebo.
– Det som er riktig i en slik studie, er en direkte sammenlikning av blodsukkernivået etter kombucha og etter placebo. Og de rapporterer at denne testen ikke var signifikant, påpeker han.
De burde altså ha sammenlignet hver persons blodsukker-nivåer etter å ha drukket kombucha og placebo.
Nå er det et en mulighet for at deltakerne hadde en noe sunnere livsstil mens forsøkene pågikk enn før, og at det har påvirket blodsukkernivået.
Det sentrale ved
statistisk testing er å unngå feilkonklusjoner basert på mangelfull
studiedesign og tilfeldigheter, påpeker han.
Annonse
Vet ikke nok om diabetes-behandling
I tillegg er det svakheter ved målingene og opplysninger om deltakerne, mener Birkeland.
Forskerne baserer seg på
egenmålt, fastende blodsukker, og det er uklar beskrivelse av om målingene skjedde
daglig eller ukentlig, ifølge Birkeland.
Dessuten er deltakerne og diabetesbehandlingen deres mangelfullt beskrevet, forteller professor Birkeland.
– De skriver i starten av studien at det var 12 deltakere, men det var bare syv som fullførte, påpeker han.
Grep ikke inn i hva deltakerne spiste for øvrig
– Det som er styrken med studien, er at deltakerne ikke fikk beskjed om å spise noe spesielt, sier Merenstein.
Dermed er forskerne rimelig sikre på at det var kombuchaen som påvirket blodsukkeret.
Studien ble utført i samarbeid mellom Georgetown University medical Center, University of Nebraska-Loncoln og MedStar Health.
Bare pilotstudie
Men professoren vedgår at det trengs mer forskning med langt flere deltakere, for å bekrefte resultatene. For dette var en pilotstudie. Det var bare 12 deltakere med i studien.
– Så vidt vi vet, er dette den første kliniske studien
som undersøker kombuchas effekt på diabetes 2-pasienter, sier professor Dan
Merenstein.
Annonse
Men den viser at kostholdsendringer kan ha
potensial til å senke blodsukkeret hos personer med diabetes 2, mener forskerne bak.
Kanskje kan teen også forebygge utvikling av diabetes 2, hos
personer i faresonen.
Sjelden matvare-studier gir samme resultat
– Det kommer rapporter med ujevne mellomrom om en eller annen matvare eller næringsmiddel som kan gi blodsukker-senkende
effekter. Kombucha som her, eller ginseng, kanel og så videre, skriver Birkeland i e-posten.
Slike studier får ofte ikke samme resultat når de gjentas med et godt studiedesign og
stor nok antall individer. Effektene er oftest små, eller man må
bruke så mye av det spesifikke næringsmidlet at det er urealistisk i vanlige
kosthold, påpeker han.
Men man må selvsagt være åpen for at forskere kan «snuble
over» naturlige kjemiske substanser som har så stor effekt på blodsukkeret at
de kan videreutvikles til effektive diabetes-medikamenter, vedgår han.
– Utover det er det
nok de tradisjonelle kostholdsrådene med å bruke minimalt med tilsatt sukker,
godt med fiber, lite kjøtt og mye grønnsaker som fortsatt er mest gunstig ved
type 2 diabetes, understreker han.
Undersøkte mest aktive stoffer
Forskergruppen undersøkte også hvilke ingredienser som var mest aktive.
De fant at drikken for det meste inneholdt en melkesyrebakterie, eddiksyre og en form for gjær kalt dekkera (japansk). Dette ble bekreftet med en RNA-gensekvensering.
Kombuchaen som ble brukt i forsøket, er produsert av Craft Kombucha i Washington D. C.
Diabetes 2 er en ledende dødsårsak
I USA er diabetes 2 den åttende ledende dødsårsaken. Den
innebærer også en stor risiko for hjertesykdom, hjerneslag og nyresykdom.
Annonse
Det er både genetiske og miljømessige årsaker til diabetes 2.
De som får sykdommen er mer eller mindre resistente for insulin og får for høyt blodsukker. Det kan være svært skadelig for cellene i kroppen. Pasientene må
behandles med blodsukker-senkende medisiner.
Endret livsstil med endret kosthold og mer aktivitet kan gjøre
at diabetes 2 blir mindre alvorlig eller til og med forsvinner helt.