Det var tirsdag det kinesiske utdanningsdepartementet kunngjorde at Fudan-universitetets charter er blitt endret. Bildet viser Kinas president Xi Jinping i Beijing i desember.
Det var tirsdag det kinesiske utdanningsdepartementet kunngjorde at Fudan-universitetets charter er blitt endret. Bildet viser Kinas president Xi Jinping i Beijing i desember.

Studentdemonstrasjon etter at kinesisk toppuniversitet fjernet tankefrihet som prinsipp

Kinesiske studenter ved Fudan-universitetet i Shanghai demonstrerte onsdag etter at Kinas myndigheter fjernet tankefrihet som et av universitetets prinsipper.

Det er en video på internett som viser studenter som synger universitetets sang, en sang som hyller «akademisk frihet og tankefrihet».

Videoen viser at om lag 25 personer synger i universitetskantinen mens en sikkerhetsvakt tilsynelatende kommer med formaninger. En student som nyhetsbyrået AFP har snakket med, opplyser at videoen ble filmet onsdag.

Det var tirsdag det kinesiske utdanningsdepartementet kunngjorde at Fudan-universitetets charter er blitt endret.

Endringen ble raskt et tema på kinesiske sosiale medier. Flere innlegg stilte spørsmål ved fjerningen av referansen før myndighetenes sensur av sosiale medier førte til at innlegg ble fjernet, og diskusjoner stoppet.

Det er flere endringer i universitetets nye charter. For det første er referansen til «tankefrihet» fjernet. I tillegg viser den nye versjonen til «å væpne sinnene til både lærere og studenter med Xi Jinpings nye epoke med sosialistisk ideologi med kinesiske kjennetegn».

Den nye versjonen krever også at ansatte ved universitetet følger «sosialistiske kjerneverdier», og at institusjonen jobber for et universitetsmiljø i «harmoni», et ord som ofte viser til å eliminere myndighetskritikk.

Powered by Labrador CMS