Terrorangrepet på New York 11. september 2001 drepte nærmere 3000 mennesker. Mange amerikanere frykter at noe lignende skal skje igjen. Mer enn halvparten mener dessuten at myndighetene holder informasjon om 9/11 skjult for dem. (Foto: Polaris/NTB scanpix)

Amerikanere frykter mest egne myndigheter

Amerikanerne engster seg for korrupte myndigheter, våpenkontroll og Obamas helsereform.

Frykt i USA

Spørreundersøkelsen stiller en rekke spørsmål om frykt på 65 områder, blant annet:

Myndighetene, kriminalitet, miljø, teknologi, helse, naturkatastrofer, menneskeskapte katastrofer, økonomi, innvandring, forholdet til andre mennesker og personlige fobier som edderkopper og høyder.

Et representativt utvalg på 1500 amerikanere svarte på undersøkelsen.

Innbyggerne i USA er redde for mye. Det viser den årlige spørreundersøkelsen til det amerikanske universitetet Chapman i California.

Korrupte myndigheter troner øverst i 2016. Hele seks av ti innbyggere frykter korrupsjon blant offentlig ansatte.

Fire av ti er redde eller veldig redde for at det skal skje et nytt terrorangrep på landet og nesten like mange for at de skal bli rammet personlig.

Pengeproblemer

Det er tredje gang forskerne spør et representativt utvalg av den amerikanske befolkningen, 1500 personer.

De blir stort sett skremt av det samme som før. Korrupte myndigheter lå på topp i 2015 også.

Et lite skifte har likevel skjedd siden i fjor, da det var mer frykt for overvåkning. Nå er det i større grad helse og finans som skaper bekymringer.

I underkant av fire av ti amerikanere er redde for at pengene ikke skal strekke til eller at det kommer en økonomisk kollaps. Nesten like mange frykter at mennesker de er glade i skal dø eller bli alvorlig syke.

Frykter våpenkontroll mer enn masseskytinger

Selv om undersøkelsen ble gjort før angrepet på nattklubben Pulse i Florida i juni, den dødeligste masseskytingen i USA noensinne, har frykten for masseskytinger gått opp ti prosent siden i fjor.

USA er det landet i verden med flest masseskytinger og flest våpen per innbygger.

Likevel har økt våpenkontroll i år sneket seg inn blant topp ti over det amerikanerne er aller mest redde for.

Frykten for masseskytinger kommer lenger ned på lista, bak redselen for at president Barack Obama skal prakke på dem helsehjelp som folk flest har råd til.

(Foto: (Illustrasjon: Chapman University))

Tror på konspirasjoner

Den dype mistilliten til myndighetene speiles også i konspirasjonsteoriene som florerer.

– USA er et veldig paranoid samfunn, sier Christopher Bader, en av forskerne bak studien, i en videopresentasjon av funnene på nettsidene til Chapman University.

– Det er en sterk kjerne av ekstreme konspirasjoner i landet vårt.

Terrorangrepet i New York 11. september 2001, drapet på president John F. Kennedy i 1963 og kontakt med romvesener er temaene som slår mest an blant konspirasjonsteoretikerne.

Halvparten av befolkningen tror myndighetene holder tilbake informasjon om 11. september eller Kennedy-drapet. Fire av ti tror myndighetene vet mer enn de forteller om romvesener.

Det var bare 26 prosent som ikke trodde på noen av de ni konspirasjonsteoriene som forskerne la fram.

Det toppet seg da forskerne la inn en oppdiktet hendelse i undersøkelsen. Nesten en av tre sa seg enige i at myndighetene sannsynligvis skjulte viktig informasjon om «North Dakota-krasjet».

Konspirasjonsteoriene er mange, men flest tror at det er noe de ikke får vite om terrorangrepene 11. september 2001. (Foto: (Illustrasjon: Chapman University))

Mangler kontroll

Den typiske konspirasjonsteoretikeren er en republikaner i jobb med lav inntekt og utdanning. Gjerne en kristen som ikke går så ofte i kirken.

– Konspirasjonsteoretikerne har en tendens til å være mer pessimistiske når det gjelder nær framtid, frykte regjeringen, ha mindre tillit til andre mennesker og handle på grunnlag av frykten sin, som å kjøpe seg et skytevåpen, sier Bader i en pressemelding.

Mye av det innbyggerne er redde for ligger utenfor deres kontroll. Noen forsøker likevel å beskytte seg.

Mange amerikanere har lagt om livene sine fordi de er redde for terrorangrep, viser undersøkelsen. De unngår store arrangementer i offentligheten eller lar være å reise utenlands.

Redde for muslimer

Terrorfrykten ser ut til å prege amerikanernes syn på muslimer. Selv om den ikke havner blant topp ti, er frykten for muslimer vanlig.

Nesten halvparten av befolkningen stoler i liten eller ingen grad på muslimer – bare fordi de tilhører denne religionen. Like mange ville ikke likt at en moské ble bygget i nabolaget, og en tredjedel mener muslimer er mer troende til å være terrorister og at USA burde stanse all innvandring fra muslimske områder.

Sosiolog Edward Day, en annen av forskerne bak studien, mener tendensen er urovekkende i et land som er opptatt av religiøs frihet.

– Vi ble overrasket over hvor utbredt mistroen til muslimer var i USA, sier Day i videopresentasjonen av funnene.

Islamofobien er utbredt også i Norge, antyder en undersøkelse som nylig viste at både nordmenn og andre europeere helst ikke vil ha muslimske asylsøkere til landet sitt.

I Norge er det ikke lov til å registrere hva folk tror på, bare om de er medlemmer i et trossamfunn. I USA vet de derimot at bare én prosent av innbyggerne er muslimer.

Amerikaneren som har minst kontakt med muslimer, er mest skeptisk. Han er som oftest en hvit, eldre, lavt utdannet mann som bor på bygda og stemmer på det republikanske partiet.

Ateister kommer heller ikke så godt ut av det, om lag fire av ti stoler i liten grad på de ikke-troende.

Referanse:

Christopher Bader mfl: The Chapman University Survey of American Fears, wawe 3, 2016.

Powered by Labrador CMS