- Porene i huden blir tette av mange forskjellige grunner, og da kan talg i huden hope seg opp. Dette kan føre til en betennelse i talgkjertelen, skriver Sara Sumić. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix)
- Porene i huden blir tette av mange forskjellige grunner, og da kan talg i huden hope seg opp. Dette kan føre til en betennelse i talgkjertelen, skriver Sara Sumić. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix)

- Det finnes et trygt alternativ til legemiddel mot kviser

Debattinnlegg: Hampplanten er en sterk kandidat for å bli kvitt kviser på en trygg, men effektiv måte.

Kviser rammer en stor del av befolkningen, og kan for mange være vanskelig å bli kvitt.

Siste utvei er ofte sterke medisiner med en rekke mulige bivirkninger. Ny forskning gir håp om en mildere og mer presis behandlingsmåte, med bruk av et naturlig middel: hampplanten. Det var den som hjalp meg til å få ren hud.

Sterkt legemiddel er siste utvei

Et av de vanligste midlene mot alvorlig akne heter isotretinoin, virkestoffet i medisinen Accutane. Dette er som regel den mest effektive medisin for akne. Men den kommer også med en rekke bivirkninger som hodepine, tørre øyne, lepper og dårlig nattsyn. Den kan også føre til mer alvorlige bivirkninger som leverproblemer, grå stær og selvmordstanker, ifølge Felleskatalogen.

Det er nettopp derfor jeg aldri tok isotretinoin for å bli kvitt kviser, selv om de plaget meg i mange år.

Jeg prøvde nesten alt annet: Kremer med sterke virkestoffer, antibiotikakurer, men uten langvarig resultat. Kvisene kom alltid tilbake. Slik er det for mange unge og voksne som plages av kviser. Da blir ofte det sterke legemiddelet siste utvei.

Slik oppstår kviser                                           

For å behandle kviser effektivt, må vi forstå hvordan de oppstår. Det gjør det lettere å se hvordan vi kan forhindre at de danner seg. Heldigvis har min bakgrunn i molekylærbiologi hjulpet meg til å forstå mye av forskningen rundt hud og kviser, selv om jeg ikke arbeider med dette selv.

Porene i huden blir tette av mange forskjellige grunner, og da kan talg i huden hope seg opp. Dette kan føre til en betennelse i talgkjertelen. Kvisebakterier kan vokse i et miljø uten oksygen, og det er nettopp det en tett pore er. Det er denne betennelsen vi kaller en kvise, eller akne.

Vi vet faktisk ikke helt hvordan dagens behandling med isotretinoin fungerer. Det forskerne vet er at den dreper celler i huden som produserer noe vi kaller sebum. Og når du har mindre av dette, er det mindre sjanse for at du får tette porer.

Problemet med isotretinoin er at den også påvirker mange andre celler i kroppen. Det er det som gir risikoen for alvorlige helseskader. For ikke å nevne at den ikke alltid fungerer for å få ren hud.

Har samme effekt som legemiddelet, uten bivirkninger

Heldigvis har vi alternativer til antibiotika, isotretinoin og kremer. Noe som kan behandle akne der de begynner, og før de begynner.          

Cannabinoider, som finnes i hampplanten, viser seg til å ha lignende effekt som isotretinoin, men uten bivirkninger, ifølge en studie publisert i The Journal of Clinical Investigation. Årsaken er at cannabinoider stanser produksjonen av sebum, uten å drepe selve cellene, ifølge en annen forskningsstudie.  

Lavere produksjon av sebum reduserer risikoen for å få tette porer, som er første stadium til akne. Det gjør hampplanten til en sterk kandidat for å bli kvitt kviser på en trygg, men effektiv måte.

Powered by Labrador CMS