Hiis Hauge, Bay-Larsen og Ingierd mottok gratulasjoner fra Cappelen Damm ved lanseringen av boken. (Foto: De nasjonale forskningsetiske komiteene)
Hiis Hauge, Bay-Larsen og Ingierd mottok gratulasjoner fra Cappelen Damm ved lanseringen av boken. (Foto: De nasjonale forskningsetiske komiteene)

Ny bok om interessekonflikt i forskning

I dag lanserte Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT) en bok om interessekonflikter i forskning.

– De siste årene har NENT fått flere henvendelser der det problematiseres hvordan forskere og forskningsinstitusjoner styres av politiske eller økonomiske interesser, der forskningsresultater trekkes i tvil, og der det fremmes anklager om fusk eller dårlig kvalitet, sier Helene Ingierd.

Ingierd er sekretariatsleder i NENT og redaktør for boken sammen med Ingrid Bay-Larsen og Kjellrun Hiis Hauge.

Hiis Hauge, som også er bidragsyter i boken, forteller om hvordan usikkerhet i forskning på komplekse systemer kan utnyttes av interessenter. Bidraget beskriver hvordan interessekonflikter utspiller seg innen oppdrettsforskning, der næringen ønsker vekst, mens bærekraft er et overordnet politisk mål.

Stig S. Gezelius fra Universitetet i Sørøst-Norge snakket om akademisk frihet, ikke som et privilegium for forskere, men som en nødvendighet når sannheten er målet.

– Som forsker har du ikke lov å si ting du egentlig ikke mener. Jobben din er å bidra til å bringe vår felles fornuft videre. For å unngå interessekonflikter, bør institusjoner samtidig forholde seg faglig nøytrale, sier Gezelius.

Les mer om boka på nettsidene til De nasjonale forskningsetiske komiteene.

Powered by Labrador CMS