Særlig bevegelsene i hode, skuldre og knær røpet deltakerne i den finske studien.
Særlig bevegelsene i hode, skuldre og knær røpet deltakerne i den finske studien.

En datamaskin kan kjenne deg igjen på dansestilen din

Måten danserne beveget seg på var unik, uansett hvilken musikk de danset til.

Egentlig ville de finske forskerne finne ut om datamaskinen klarte å skjelne mellom ulike typer musikk gjennom å registrere hvordan folk beveger seg til alt fra Lady Gaga til Run-DMC.

Men de 73 deltakerne i studien, flest kvinner, danset på omtrent samme måte uansett hva slags musikk som spilte – blues, country, elektronika, jazz, metal, pop, reggae eller rap.

Maskinen traff derfor dårlig på musikksjanger, bare hver fjerde gang.

Den var desto flinkere til å skjønne hvem det var som danset. Da gjettet den riktig nesten hver gang.

– Det virker som om en persons dansebevegelser er et slags fingeravtrykk, sier forsker Pasi Saari i en pressemelding fra Universitetet i Juväskylä.

Hode, skulder, kne og tå

Hadde maskinen gjettet vilt, ville den truffet 2 prosent av gangene. Nå klarte den å gjenkjenne deltakerne 94 prosent av gangene de danset.

Det kan jo hende at andre ville ha tilpasset dansen mer til musikken.

Men disse deltakerne var tro mot stilen sin.

Hode, skuldre og knær røpet dem.

Forskerne festet reflekser rundt omkring på kroppen til deltakerne, og kameraer fanget opp bevegelsene. Datamaskinen fant mønstre i bevegelsene.

De brukte samme teknologi, motion capture, som når filmskapere og spillprodusenter gir animerte figurer livaktige bevegelser.

16 låter på åtte minutter

Så fikk deltakerne beskjed om å danse alene – som om de skulle vært på fest.

De fikk ikke så mye tid til å finne rytmen. Hvert lydklipp varte i et halvt minutt.

Deltakerne var fra 24 forskjellige land, stort sett fra Finland, og mellom 19 og 40 år. 17 av dem sa at de hadde fått opplæring i dans.

Nå lurer forskerne på om vi danser oss gjennom livet på vår helt egen måte og om det er noen kulturelle forskjeller her, samt hva musikksmak har å si.

Andreas Kisser i bandet Sepultura headbanger på konsert under den franske festivalen Hellfest Heavy Music Festival i 2014.
Andreas Kisser i bandet Sepultura headbanger på konsert under den franske festivalen Hellfest Heavy Music Festival i 2014.

Forutsigbar dans til metal-musikk

Metal er populært i Finland, og finnene kan være særlig vant til den sjangeren, undrer de.

Det var lettere for maskinen å oppdage hvilken musikk som ble spilt da deltakerne danset til metal og jazz. Det kan skyldes at de danset likere.

Disse sjangrene har både et særegent lydbilde og oftere enn pop og rap en dans som hører til, mener forskerne.

Headbanging, å riste voldsomt på hodet, er et vanlig syn på metal-konserter. En danseform som innebærer en viss risiko, skal vi tro en studie forskning.no skrev om i 2008.

Bevegelser viser humør

Tidligere har andre forskere funnet ut at folk kan kjenne igjen venner på måten de går på, gjenskapt ved fyrstikkmennesker.

Hvordan du beveger deg kan si noe om hvordan du føler deg akkurat da og til og med røpe en del om personligheten din.

Denne kunnskapen bruker forskere ved Universitetet i Oslo i et program som fanger opp gangen din og spiller musikk som akkompagnerer sinnsstemningen.

Referanse:

Emily Carlson mfl: Dance to your own drum: Identification of musical genre and individual dancer from motion capture using machine learning. Journal of New Music Research, online 13. januar 2020. Doi: 10.1080/09298215.2020.1711778.

Powered by Labrador CMS