Fare for "bangover"

Australske forskere har undersøkt farene med "headbanging", og kommer med velmenende råd til alle heavy metal-tilhengere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Du leste riktig. Vi snakker om “bangovers”, ikke “hangovers”, som muligens også kan forekomme i disse førjulstider.

Ved University of New South Wales har forskere analysert risikoen for å utvikle skader som kan oppstå etter en heftig konsertkveld med tungmetall på menyen.

Headbanging er fortsatt en populær aktivitet i slike kretser. Man gjør radikale kastebevegelser med hodet, i takt med heavy metal- eller annen rockemusikk.

Tempo og vinkel avgjørende

Ifølge forskerne, vil risikoen for å få skader øke betraktelig dersom musikken man headbanger til, har en hastighet som overstiger 130 slag i minuttet (bpm), og bevegelses vinkel på hode og nakke overstiger 75 grader.

Kombinasjonen av økt tempo og vinkel er dermed svært ugunstig.

Med andre ord, jo raskere sangen er og jo mer villere hodebevegelser man har, jo større sannsynlighet er det for at kvelden ender med en nakkesleng, ifølge studien, som ble publisert i juleutgaven av British Medical Journal.

Headbangere risikerer å bli rammet av eksempelvis svimmelhet, hjernerystelse, nakkeskader - og i ytterst skjeldne tilfeller - slag, ifølge forskerne.

Uortodokse metoder

Grunnlaget for konklusjon er en teoretisk headbanging-modell, basert på biomekaniske analyser av forsøkspersoner som headbanget til sine egne favorittsanger, heter det i en pressemelding fra BMJ.

For å rekruttere disse, måtte forskerne ty til uortodokse metoder. De oppsøkte selv konserter med artister som Motörhead og Ozzy Osborne, hvor de observerte  fenomenet.

Headbanging oppstod visstnok på en Led Zeplin konsert i 1968,og har siden blitt svært populært. I dag finnes det uttalige stilarter, deriblant; `opp-ned`-stilen, den `sirkulære` stilen, `hele kroppen`-stilen samt mer sjeldne varianter som `8-tallet`.

Forskningsresultatene i studien baserte seg på `opp-ned` stilen, som er den mest populære.

Preventive tiltak

Til tross for farene knyttet til headbanging, ser det ut som om denne danseformen har kommet for å bli - noe som bekymrer forskerne.

Den gjennomsnittlige låta det headbanges til, har en hastighet på 146 slag i minuttet. Det betyr at mange metal-tilhengere står i faresonen for å pådra seg alvorlige skader.

De har derfor følgene råd til headbangere, ifølge BMJ-pressemeldingen:

Foruten å minske bevegelsen på hode og nakke, bør man oppfordre band til å spille roligere sanger.

Videre foreslår forskerne at fansen kun kaster på hodet på annethvert slag, og bruker  beskyttelsesutstyr som nakkestøtter, hvis mulig.

Forfatterne av studien vil heller ikke utelukke advarsler ved kjøp av ulike former for metal-musikk, for eksempel tilsvarende røyke-advarslene man finner på sigarettpakker.

Referanse:

D. Patton & A. McIntosh. Head and neck injury risks in heavy metal: head bangers stuck between rock and a hard bass, British Medical Journal 2008; 337: a2825.

Powered by Labrador CMS