Mye nysing er kanskje det mest overraskende nye med Omikron-varianten, viser app-registrerte data fra smittede som forskere har samlet i London. Nysing får fart på smittespredningen.

Har koronaviruset blitt snillere?

Rennende nese, sår hals og mye nysing. Men klart færre som får problemer med lungene. Helsepersonell og forskere i mange land ser nå hvordan omikron-varianten gjør folk langt mindre syke.

Flere enn halvparten av alle innbyggere i Europa kan bli smittet av omikron-varianten i løpet av de neste seks til åtte ukene, advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) denne uka.

Men de mener også at koronavaksinene våre fortsetter å vise seg nesten oppsiktsvekkende gode til å hindre alvorlig sykdom. Også i møte med omikron.

Samtidig er det klart at vaksinene i mindre grad er i stand til å hindre at folk blir smittet med omikron-varianten.

Nå spør WHO seg hva som kommer til å skje når omikron ruller inn over deler av verden der bare et fåtall i befolkningen er blitt vaksinert, som i deler av Øst-Europa.

Omikron-varianten av Covid19 kan være det raskest spredte viruset menneskeheten kjenner til nå. Nesten all korona i Norge er nå omikron. Denne grafikken viser andel smittede i fem land (Frankrike, Danmark, Sverige, Norge og India) siden pandemien startet og fram til 12. januar 2022.

Symptomer på omikron-varianten

  • Rennende nese. Hodepine. Nysing/hosting. Slitenhet.
  • Disse symptomene er de aller vanligste blant vaksinerte som får omikron, ifølge den britiske ZOE COVID Study. Studien er basert på svar fra personer som har testet positivt for omikron i London.
  • Mye nysing er kanskje det mest overraskende nye med omikron, rapporterer forskerne bak denne britiske undersøkelsen.

Kilde: ZOE COVID Study

Har fått masse mutasjoner

Da de første rapportene om omikron kom fra Sør-Afrika i november, måtte forskere nesten bare gjette om hvordan denne helt nye mutanten ville oppføre seg.

I laboratoriet så de raskt at viruset hadde vært gjennom en rekke genetiske mutasjoner.

Det ble også raskt klart at flere av disse mutasjonene gjorde omikron langt mer smittsom enn delta-varianten og andre tidligere varianter av koronaviruset.

Verdens hurtigste virus

  • Svartedauden på 1400-tallet og koleraepidemiene på 1800-tallet brukte flere år på å spre seg rundt i verden.
  • Russer-influensaen i 1889 brukte tre måneder på å spre seg til hele planeten. Like lang tid brukte SARS-CoV-2 viruset, som først ble oppdaget i den kinesiske byen Wuhan i desember 2019.
  • Da en enkelt person som hadde reist fra Sør-Afrika til Norge, klarte å smitte 81 av de 117 andre personene i et restaurant-lokale på Aker Brygge i Oslo, gikk nyheten verden rundt. Mange pekte på at vi nå sto overfor en mye mer smittsom variant av koronaviruset.

Kilder: Anton Erkoreka, William Hanage, begge sitert i El Pais

Koronatesting på Bryn teststasjon i Oslo.

Ligner på forkjølelse

Sår hals og litt rennende nese er kanskje de vanligste symptomet du får om du er vaksinert og smittes med omikron. Svært vanlig er også nysing og hosting og kanskje litt slitenhet i kroppen. Noen får feber.

Mange kan tro at det de opplever bare er en helt vanlig forkjølelse.

Men om du kjenner deg litt «forkjølet» i disse tider, så bør du anta at det er omikron og umiddelbart teste deg, ifølge helsemyndighetene.

Er det lenge siden du ble fullvaksinert – uten at du har fått boosterdosen – kan det bli mer sannsynlig at du opplever symptomer som feber.

Er du uvaksinert, så mener amerikanske leger som nyhetsselskapet NBC News har intervjuet å kunne se at klart flere får de samme alvorlige koronasymptomene som var vanlige i begynnelsen av pandemien.

70 ganger raskere enn Delta

  • Forskere ved Universitetet i Hong Kong har funnet at omikron-varianten formerer seg 70 ganger raskere i øvre del av luftveiene våre, sammenlignet med delta-varianten.
  • Men nede i lungene våre går formeringen av omikron mer enn 10 ganger saktere enn det gjorde med delta.
  • Dette kan være forklaringen på at omikron hos de fleste som er vaksinert og som får symptomer, kan minne om en middels forkjølelse med bare sår hals og rennende nese.
  • Lederen av studien (som ennå ikke er fagfellevurdert av forskerkolleger) er Michael Chan. Han advarer mot å tolke resultatet som at Omikron er ufarlig. Chan minner om at det ikke bare er virusspredningen som er viktig. Også kroppens eget immunforsvar kan opptre uforutsigbart og være med på å gjøre oss alvorlig syke av Omikron.

Kilder: Pressemelding fra The University of Hong Kong, Al Jazeera

Så lenge er du smittefarlig

Amerikanske helsemyndigheter (CDC) mener at du kan smitte andre med koronaviruset mellom en og to dager før du selv opplever de aller første symptomene.

Du er i tillegg smittefarlig to til tre dager etter at du merket symptomer.

Men fortsett å bruke maske innendørs hjemme sammen med familie og andre i fem dager etter dette, lyder rådet fra amerikanske helsemyndigheter.

Portugal har den mest vaksinerte befolkningen i Europa. Omikron-smitten øker mye også her. Men Portugal registrerer nå nesten ingen økning i døde av korona. Denne eldre mannen fikk vaksinen sin på et sykehjem i Carcavelos.

Mange opplever omikron nå

Den ekstremt raske spredningen av omikron gjør at det foreløpig ikke finnes forskning som kan si noe veldig sikkert om denne koronavarianten.

Derfor opplever du at både eksperter og helsemyndigheter er svært forsiktig når de uttaler seg.

Samtidig er Omikron noe millioner av pasienter, leger og annet helsepersonell verden rundt opplever akkurat nå.

Selv om mange virker å kun få en lett infeksjon, vet vi foreløpig lite om langtidseffekter.

Både den første koronabølgen og delta-varianten har for eksempel ført til mange tilfeller av lidelsen Long covid (les mer hos NHI).

Vil Omikron gjøre det samme?

Kilder:

New York Times, NBC-Chicago, El Pais, South China Morning Post, Al Jazeera

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS