Israel var raskest i verden på å starte opp sitt vaksinasjonsprogram. Dette har gitt forskere muligheten til å undersøke hvordan vaksinen motarbeidet virusets tidlige varianter. Landet har nå begynt å sette dose nummer fire i enkelte utsatte grupper.

Vaksinasjon begrenset spredningen av de tidlige korona-variantene, ifølge ny studie

Men vi kan nok ikke vaksinere oss ut av pandemien, viser forskning

Tidlige funn viser at vaksinasjon hjalp med å begrense smitte, både i samfunnet og blant dem som bor i samme husstand.

Disse tidlige funnene kommer fra en studie som undersøkte smitten blant flere husstander i Israel, både vaksinerte og uvaksinerte.

Studien viser at vaksinasjonen var mest effektiv mot spredning av viruset før delta-varianten kom.

Israelitter som ble smittet av viruset etter vaksinasjon var ikke like smittsomme som de kunne vært.

Dermed var det ikke slik at vaksinene bare hjalp med å begrense farligheten av sykdomsforløpet til covid-19.

Denne studien, utført av forskere ved Yale, undersøkte hvordan tidlig vaksinasjon påvirket spredningen av koronaviruset før og etter utbruddet av delta-varianten.

Liten effekt

Vaksinenes effekt på smitte er tydelig nok til at den kan oppdages ved undersøkelser, men ikke spesielt stor.

Selv om undersøkelsene på de tidlige variantene av koronaviruset så lovende ut, ble bildet mørkere da delta-varianten dukket opp.

Kombinasjonen mellom en vaksine der mengden antistoffer i blodet faller med tiden, samt en ny sterk og mutert variant gjorde at smitten steg igjen.

Forskerne har ikke sett på Omikron-varianten i denne studien, men skriver at nylige funn antyder at smitten i husstanden i uvaksinerte hjem er sammenlignbar med det de så fra Delta-varianten.

Kan ikke stoppe koronaviruset med kun vaksiner

Immuniteten faller med tiden etter vaksinasjon. Nye varianter kan dukke opp som gjør vaksinene mer effektive.

– Dermed kan ikke vaksinasjon stoppe epidemien, noe som gjelder nå i større grad med omikron-varianten, forteller overlege ved FHI Preben Aavitsland til forskning.no.

Han sier også at vi ikke for øyeblikket har noen sammenlignbare data for hvordan utviklingen var her i Norge sammenlignet med den forskerne så på i Israel.

Forskerne bak den nye studien skriver også at det er høyst usannsynlig at smitte på befolkningsnivå av Sars-CoV-2 kan elimineres kun gjennom vaksinasjon.

Fallende immunitet over tid og nye varianter gjør at vi ikke kan utelukkende vaksinere oss ut av en epidemi

Mindre risiko for å bli innlagt

For øyeblikket ser det positivt ut når man ser på antallet sykehusinnleggelser med Omikron-varianten.

Tidligere i år ble det blant annet regnet ut at sannsynligheten for å bli innlagt på sykehus som konsekvens av Omikron-varianten lå på 0,2 prosent, mens Delta-variantens sannsynlighet lå på 1 prosent.

Nylig fikk vi også se statistikken til FHI for uke 3, blant annet med tall på hvor mange som er innlagt på sykehus.

Andelen uvaksinerte som er innlagte på sykehus går ned, mens andelen boostervaksinerte som er lagt inn går opp, ifølge disse tallene.

– Grunnen til at andelen boostervaksinerte på sykehus øker er at det går stadig lengre tid siden en del fikk den tredje dosen. Da faller antistoffene litt, forteller assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Dagbladet.

2,6 millioner nordmenn er vaksinerte med tredje dose, ifølge FHI. De utgjør dermed en stor andel av den norske befolkningen. Det er også med på å forklare hvorfor de utgjør en så stor andel av de innlagte nå, ifølge Nakstad.

Antallet uvaksinerte som er innlagte faller stadig, men faller gjør også antallet uvaksinerte. Dette er med på å forklare hvorfor vaksinerte utgjør en større andel av de innlagte på sykehus, ifølge Espen Nakstad.

Kilde:

Ottavia Prunas m.fl., Vaccination with BNT162b2 reduces transmission of SARS-CoV-2 to household contacts in Israel, Science.org, 2022

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS