Forskerne avdekket long covid hos halvparten dem som hadde vært smittet. Overraskende nok fant de samme resultat blant ungdommene som ikke hadde vært koronasmittet. Illustrasjonsfoto fra Apalløkka skole i Oslo i 2021.

Norsk studie avdekket long-covid også hos ikke-smittede: – Diagnosen ikke hensiktsmessig

En norsk studie blant ungdom avdekket at både koronasmittede og ikke-smittede kunne få long-covid. Diagnosen er ikke hensiktsmessig, konkluderer forskerne.

En gruppe på rundt 500 unge mellom 12 og 25 år danner grunnlaget for studien, skriver Aftenposten.

Etter grundige undersøkelser avdekket forskerne long covid hos halvparten dem som hadde vært smittet. Overraskende nok fant de samme resultat blant ungdommene som ikke hadde vært koronasmittet.

– Studien vår viser faktisk at med dagens definisjon på long covid kan man få symptomer uten å ha hatt infeksjon med koronaviruset, sier professor Vegard Bruun Bratholm Wyller, som har ledet studien.

Han sier studien viser at dagens definisjon på long covid ikke er hensiktsmessig.

Wyller er professor ved Institutt for klinisk medisin på Universitetet i Oslo.

– Må vite mer om årsaken

Forskernes hovedkonklusjon er at smitte av covid-19 spiller en rolle for noen plager, som smak, lukt og til dels slitenhet. Men for de fleste plagene er det andre ting som betyr mer.

Forskeren presiserer at det er viktig å akseptere at en plage er en plage, uavhengig av hvorfor den oppstår.

– Vi kan ikke be pasientene ta seg sammen eller tenke annerledes. Men skal vi gjøre noe med disse plagene, må vi vite mer om årsaken. Nå er vi et skritt nærmere, sier Bruun.

—————

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Powered by Labrador CMS