I Norge og resten av verden dominerer nå deltavarianten, som i andre studier har vist seg å være enda mer smittsom enn alfa.

Høy risiko for koronasmitte innad i husstanden, viser FHI-studie

Det er høy risiko for smitte dersom én i husstanden får covid-19, ifølge en studie fra Folkehelseinstituttet (FHI). Ingen av deltakerne i studien var vaksinert.

I 60 prosent av husstandene ble minst én annen i husstanden smittet, viser studien.

– Resultatene viser at smitterisikoen innad i en husstand er svært høy, sier seniorforsker Lisbeth Meyer Næss ved FHI.

Alfavarianten av koronaviruset er mer smittsom enn tidligere varianter. I over 80 prosent av hjemmene der én fikk påvist covid-19 med denne varianten, ble minst én annen i husstanden smittet

I Norge og resten av verden dominerer nå deltavarianten, som i andre studier har vist seg å være enda mer smittsom enn alfa.

Det var større risiko for å bli smittet dersom den første smittede i husstanden hadde tap av smaks- og luktesans, uavhengig av virusvariant.

– Dette er et interessant funn og skyldes sannsynligvis økt virusmengde, forklarer Meyer Næss.

Barn har like stor risiko for å bli smittet i husstanden som voksne, ifølge studien. Fordi det er relativt få barn med i studien, har forskerne bare sammenlignet barn under 18 år med voksne, og ikke sett på forskjeller mellom aldersgrupper.

Flere barn enn voksne er asymptomatiske, og det er viktig å teste barn selv om de har få eller ingen symptomer, ifølge Meyer Næss.

Studien pågikk i Oslo og Viken i perioden mai 2020 til mai 2021.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS