Helseeksperter ber sårbare grupper vaksinere seg. Frykten er at en hard smittevinter skal føre til fulle sykehus. Her blir en influensavaksine gitt på et sykehus i California i USA.
Helseeksperter ber sårbare grupper vaksinere seg. Frykten er at en hard smittevinter skal føre til fulle sykehus. Her blir en influensavaksine gitt på et sykehus i California i USA.

WHO: Tre virus kan gi en hard sykdomsvinter i Europa

Årets influensasesong har startet usedvanlig tidlig i Europa. Samtidig florerer koronaviruset, og det er uro for hvordan RS-viruset vil spre seg.

– Det blir en helt spesiell vinter, sier AnnaSara Carnahn, epidemiolog ved svenske Folkhälsomyndigheten.

Verdens helseorganisasjon (WHO) spår også en hard sykdomsvinter.

– Regionen opplever for tiden en økende spredning av influensa og RS. Sammen med covid-19 er det ventet at disse virusene kommer til å ha stor innvirkning på våre helsetjenester og befolkninger i vinter, skriver WHO i en uttalelse.

Flere legges inn på sykehus

Der understrekes det også hvor viktig det er at sårbare grupper vaksinerer seg både mot influensa og covid-19. Siden oktober har antall influensasyke personer som må legges inn på sykehus, økt jevnt og trutt i Europa.

Også når det gjelder RS-viruset, som først og fremst rammer småbarn, har sesongen startet tidligere enn vanlig. I USA har en kraftig smittebølge ført til fulle barneavdelinger, og flere land i Europa har også meldt at situasjonen er presset.

Samtidig fortsetter koronaviruset å spre seg. Ettersom viruset er såpass nytt, er det usikkerhet rundt hvordan det kommer til å utvikle seg og om det kan dukke opp muterte virus som er farligere enn omikron-viruset, som nå dominerer.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS