Annonse
Pårørende med munnbind ved et krematorium i Beijing. Bildet er fra 17. desember i fjor.

Skjuler Kina over en million koronadøde?

Xi Jinping-diktaturet droppet over natta landets strenge koronatiltak.

Publisert

«Vitenskapelig analyse og gode beregninger ligger bak.»

Slik lød begrunnelsen i statlige kinesiske medier, da de tidlig i desember i fjor annonserte den plutselige endringen i Kinas koronapolitikk.

Politisk gikk Kina i fjor over fra å være et partidiktatur der flere menn har hatt et ord med i laget når viktige beslutninger skulle fattes, til å bli et persondiktatur der i realiteten bare en mann bestemmer.

Det kan forklare hvordan landets koronapolitikk kunne endres over natta.

– Selv et tre dagers varsel ville vært bra, sier en tidligere tjenesteperson i Det kinesiske senter for sykdomskontroll og forebygging (Kina CDC), ifølge nyhetsbyrået AP.

– Måten dette skjedde på, var bare utrolig, legger vedkommende til.

På bare seks uker ble mer enn en milliard mennesker smittet, ifølge tall fra senteret, gjengitt av NTB.

En million mennesker forsvunnet?

Etter tre år med strenge koronatiltak som slet hardt på den kinesiske befolkningen, valgte altså Xi Jinping brått å snu helt om.

I stedet for å lytte til kinesiske eksperter som oppfordret om en kontrollert gjenåpning av samfunnet, der helsevesenet fikk mulighet til å møte bølgen av covid-19-syke som måtte komme, så valgte Kinas diktator å gå stikk motsatt vei.

Offisielt er den nye koronapolitikken en stor suksess.

Men en million mennesker kan ha forsvunnet fra jordas overflate uten at vi får vite om det. Og uten at de er blitt en del av Kinas statistikk.

Pasienter med alvorlig covid-19 i kø for å få slippe inn ved et sykehus i Shanghai.

XI Jinping hadde sikret seg makten

Det var altså i begynnelsen av desember at Kina droppet landets strenge null-covid-politikk. Da hadde Xi Jinping akkurat lagt bak seg den 20. partikongressen i kommunistpartiet. Her hadde han ble gjenvalgt som Kinas mest eneveldige leder siden Mao Zedong.

Samtidig vokste misnøyen med den strenge null-covid-politikken i Kina.

Men Kina hadde da ikke lyktes med å vaksinere store deler av den eldre befolkningen i landet. Vaksinene som ble utviklet av Kina selv, har heller ikke hatt tilfredsstillende effekt.

Varslet 1,6 millioner døde

En kinesisk studie publisert i tidsskriftet Nature Medicine i mai i fjor, varslet «en tsunami av covid-19-tilfeller» om Kina åpnet opp.

Hele 2,7 millioner kinesere ville få behov for behandling ved intensivenheter på sykehus. Behovet ville på det meste kunne bli 15 ganger så høy som kapasiteten ved kinesiske sykehus.

Resultatet av dette ville igjen kunne bli rundt 1,6 millioner dødsfall, ifølge studien.

Uvaksinerte ville stå for 77 prosent av dødsfallene, konkluderte forskerne ved Fudan-universitetet i Shanghai. Mye handler om at så mange eldre kinesere har vært skeptiske til å la seg vaksinere.

En annen analyse publisert av det britiske selskapet Airfinity i november i fjor, varslet mellom 1,3 og 2,1 millioner døde i løpet av knappe tre måneder om Kina åpnet opp uten å være godt forberedt.

Kinas offisielle tall på koronadøde per million innbyggere er bare en brøkdel av USA sitt dødstall og også veldig langt under Norges tall. (Dataene har WHO fått fra USA, Norge og Kina. Grafikk: Our World in Data)

Absolutt ikke troverdig

Nå tyder mye på at forskerne og ekspertene har fått rett.

Fram til desember ble de offisielle kinesiske tallene over døde av covid-19 ansett som stort sett etterrettelige.

Men de offisielle tallene som Xi Jinping og kommunistledelsen har gitt fra seg om koronadøde de siste månedene, blir av eksperter bare sett på som en dårlig spøk.

At andelen døde av covid-19 i Kina bare skulle bli en brøkdel av hva det har vært i andre land – inkludert Norge – er rett og slett ikke troverdig.

Fra Kina kommer det nå rapporter om leger som er blitt presset til å utelate covid-19 som dødsårsak på dødsattester. Folk som dør av covid-19 hjemme, blir ikke inkludert i de offisielle tallene.

Sykehus har ikke klart å ta imot strømmen av pasienter, og krematorier har ikke klart å ta unna de døde.

Eksperter anslår at mange hundre tusen mennesker, kanskje millioner, kan ha dødd i covid-bølgen som fulgte etter gjenåpningen i desember i fjor. Det er langt høyere tall enn den offisielle statistikken, som ligger på under 90.000.

– Overhodet ikke forsvarlig

Forskere ved University of Hong Kong mener at mellom 200.000 til 300.000 dødsfall kunne ha vært forhindret hvis befolkningen hadde vært bedre vaksinert.

Andre forskere mener at enda flere liv kunne ha vært reddet.

– Den brå gjenåpningen var overhodet ikke forsvarlig sett ut fra folkehelsen, sier en kinesisk tjenesteperson som jobber i Kina CDC til nyhetsbyrået AP. Personen vil ikke stå fram med navn.

Kilder og referanser:

AP/NTB, The Economist, The Atlantic.

Jun Cai m.fl: «Modeling transmission of SARS-CoV-2 Omicron in China», Nature Medicine, 10. mai 2022

Science: «Models predict massive wave of disease and death if China lifts ‘zero COVID’ policy», 6. desember 2022

Powered by Labrador CMS