Friske øyne ni år etter

Laseropererte synspasienter ble fulgt opp i ni år etter inngrepet. Studien tyder ikke på at hornhinnen får skader i årene etter operasjon. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Hornhinna er 0,5 -0,7 mm midt foran på øyet. (Foto: Wikimedia Commons)"

Laseroperasjon som synskorrigering

Hovedtypene av laseroperasjoner er LASIK og PRK.

I en LASIK-operasjon blir et lokk av det ytre laget på hornhinna (epitelet) vippet til side, og laserstrålen sendt ned i det underliggende hornhinnevevet.

I en PRK-operasjon er det laserstrålen selv som fjerner epitelcellene, slik at man ikke behøver å lage snitt i det. Sårflaten tilheles av seg selv.

I Norge begynte man med de første laseroperasjonenene midt på 1990-tallet, man regner med at mellom 10 000 og 20 000 i Norge får utført en slik operasjon hvert år.

Kilder: Øyeklinikken SynsLaser og Aleksandar Stojanovic

Laseroperasjon på øynene er de siste årene det kirurgiske inngrepet i verden som blir oftest utført.

Fordi denne typen operasjoner representerer forholdsvis nye metode å korrigere synet på, har forskerne relativt lite data til å studere senvirkninger av inngrepet.

En ny studie som ble publisert denne måneden i tidsskriftet Archives of Ophtalmology, tyder imidlertid på at cellene på innsiden av hornhinnen, endotelcellene, ikke får skade på sikt av operasjonen.

- En indikator på at hornhinna er frisk

Forskere ved Mayoklinikken i Rochester utenfor Chicago kartla antall endothelceller hos 16 laseroperasjonpasienter før operasjonen, og ni år etter.

Studien omfattet både operasjoner hvor et lokk i den øverste laget av hornhinnen fjernes før laseroperasjonen begynner, og inngrep der selve laserstrålen fjerner cellene i dette ytterste laget (se faktaboks).

Som sammenligningsgrunnlag ville forskerne vite om 21 ikke-opererte mennesker hadde flere endothelceller enn laserpasientene.

Det hadde de ikke, ifølge studien, som viser et gjennomsnittelig tap av disse cellene på 0,6 prosent per år hos begge gruppene.

Gode nyheter

Det er sannsynligvis gode nyheter for alle som har gjennomgått eller planlegger enlaseroperasjon, ifølge Alesandar Stojanovic.

Han er spesialist i øyesykdommer, overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge, og laserkirurg ved klinikken SynsLaser.

- Disse cellene sier noe om næringstilførselen til hornhinnen, og derfor brukes antallet endothelceller som en slags parameter for å si om hornhinna er frisk og god.

- Dette bruker man for eksempel etter visse operasjoner, som ved grå stær, som er en hyppig utført operasjon. Der vil det skje en del tap av endothelceller, sier Stojanovic til forskning.no.

"Kvinne som får utført laseroperasjon av typen LASIK. (Foto: Istockphoto)"

Ser sjelden langtidsskader

Stojanovic anslår at minst 20 000 mennesker årlig i Norge kaster briller og linser, og får utført en laseroperasjon.

Han sier ettervirkningen man oftest ser, i omtrent to prosent av tilfellene, er en nedgang i optisk kvalitet på synet, som for eksempel at man dårligere ser kontraster, og at man ser glorier rundt lys.

- Dette ser man hos mange rett etter operasjon, det er ikke uvanlig, men hos noen vedvarer plagene også, sier han til forskning.no.

Kilder:

Pressemelding fra Mayo Clinic:

Laser Surgery Does Not Appear to Have Long-Term Effects on Corneal Cells

Powered by Labrador CMS