Sensorer plassert på stolper i de kritiske delene av strømnettet sender signal når noe er feil slik at nettet kan hele seg selv. (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Snart reparerer strømnettet seg selv

Middagen er snart klar, lampene er tent. Med ett blir alt svart, og stearinlysene må frem. Etter en time eller to er strømmen tilbake. Alle har opplevd dette, men om et par år blir det langt sjeldnere. Strømbruddet vil være over på sekunder.

Det er Sintef Energi, Hafslund Nett og Skagerak Nett som sammen jobber med å utvikle den sensorbaserte løsningen som på fagspråket kalles selvhelende nett. Prosjektet ser spesielt på strømnettet mellom transformatorstasjonene og husstandene, det såkalte distribusjonsnettet. Dette nettet leverer strøm til flere hundre husstander via ulike «greiner» med strømkabel.

I dag kan det ta sin tid før kundene får strømmen tilbake etter et strømbrudd: Når det oppstår feil i en kabel, sørger først et vern for å koble ut all strøm fra nærmeste transformatorstasjon, og alle kundene i området mister strømmen. Transformatorstasjonen sender samtidig et varsel til operatørene på driftssentralen. Deretter sendes montører ut for å finne feilen og til slutt reparere kabelen.

– I prosjektet utvikler vi metoder som skal redusere tiden det tar å få gjenopprettet strømforsyningen etter strømbrudd. Da får brukerne mindre ulemper og de samfunnsøkonomiske avbruddskostnadene blir redusert, sier sjefforsker Gerd Kjølle i Sintef Energi.

Powered by Labrador CMS