Sukkeret tagatose skal visstnok egne seg godt til baking. Men store mengder kan gi deg vondt i magen.

Bakterier lager sukker som smaker nesten likt som vanlig sukker, men har færre kalorier

Det skal smake nesten likt som sukker og egne seg til baking. Men norsk forsker er skeptisk.

Mange av oss synes lettbrus og yoghurter med null prosent sukker smaker såpeaktig. Søtningsstoffer som skal erstatte sukker har gjerne få eller ingen kalorier, men kan også komme med en lei bismak.

Derfor finnes det et marked for sukkererstatninger som smaker likere vanlig sukker, men som har færre kalorier. Et slikt søtstoff er sukkeret tagatose. Det finnes naturlig i små mengder i noen typer frukt og i melk.

Det skal ha 90 prosent av søthetsgraden til sukker, men bare 38 prosent av kaloriinnholdet. I tillegg påvirker det visstnok blodsukkeret minimalt.

Norske helsekostforretninger selger allerede både sjokolade og bakesukker med tagatose i. Men det er dyre produkter. Det kommer nok av at dette sukkeret fortsatt er vanskelig og ressurskrevende å lage.

Nå kan en ny metode forandre på dette.

Den går ut på at en spesiell type bakterier fungerer som små sukkerfabrikker.

Laget av melkesukker

For å lage sukkeret tagatose, bruker matindustrien melkesukker som utgangspunkt.

Ved hjelp av et enzym, som er som en liten saks, klipper de i stykker melkesukkeret, slik at det blir til det ettertraktede sukkeret.

I den nye studien bruker også forskerne melkesukker som råvare, men selve klippingen går fortere enn i dagens metoder, ifølge forskerne.

− Det som har vært vanskelig med å lage tagatose, er at utbyttet har vært veldig lite. Altså kommer det lite av sukkeret ut av det melkesukkeret som går inn i produksjonen. Det har også tatt lang tid å lage sukkeret, skriver en av forskerne bak studien, Nikhil Nair ved Tufts University i USA.

Men da de satte inn klippe-enzymet i en spesiell bakterie, som tåler temperaturer på opptil 50 grader, ble derimot mesteparten av melkesukkeret gjort om til det tagatose. Og produksjonen gikk raskere enn vanlig.

Så hvis dette fører til at sukkeret blir billigere å kjøpe i butikken, er det vel bare å bytte ut alt det vanlige sukkeret først som sist?

− Kan like greit bruke vanlig sukker

Professor i ernæring ved NMBU, Birger Svihus, er ikke overbevist.

− For folk som er fysisk aktive og ikke har et overvektsproblem og ikke er diabetikere kan man like greit bruke vanlig sukker, sier Svihus.

Han poengterer at det ikke er farlig å spise sukker for de fleste av oss, så lenge vi ikke spiser altfor store mengder. Et for høyt sukkerinntak kan nemlig føre til overbelastning av leveren.

Og for de av oss som må passe på sukkerinntaket sitt, er han heller ikke overbevist om at tagatose er løsningen.

Mageproblemer

En viktig grunn til at dette sukkeret ikke har like mange kalorier som vanlig sukker, er nemlig at det ikke blir tatt så godt opp gjennom tarmen.

Altså smaker vi sukkeret når vi putter det i munnen, men mye av det går ut igjen av kroppen uten å bli forbrent.

− Jeg er litt bekymret for at hvis tagatosen ikke tas opp, så vil det være betydelige mengder som strømmer gjennom tarmene, sier Svihus.

Og der har vi mange små venner som kan bli veldig aktive.

− Høyst sannsynlig vil bakteriene i tarmen kaste seg over tagatosen og kose seg med den. For de lever på det vi ikke klarer å fordøye, sier Svihus.

Resultatet blir fort mye luft i magen.

EU har bestemt at alle produkter skal merkes hvis de inneholder mer enn 15 gram av dette sukkeret. Advarselen skal lyde at produktet kan virke avførende.

− Ingen urovekkende bieffekter

Nair mener muligheten for mageplager ikke er spesielt for sukkeret de har forsket på.

− Generelt kan for mye av alle matvarer være helseskadelig. Folk reagerer også forskjellig på ulike næringsstoffer. For eksempel blir mange også kvalme av koffein, skriver forskerne.

Han får støtte fra en oppsummering av de siste ti årene med forskning på det kalorilette sukkere, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BioMed Research International.

Forskerne oppsummerer at tagatose er et lovende søtningsstoff, og at det ikke har kommet frem noen urovekkende bieffekter i de forsøkene som har blitt gjort på dyr og mennesker så langt.

Kunstige søtstoffer er mye søtere

Svihus ser likevel ikke helt poenget med å bytte ut sukker med tagatose, som tross alt er ganske kaloririkt, selv om det har under halvparten av kaloriene til sukker.

Ernæringsforskeren slår heller et slag for de kunstige søtningsstoffene, hvis det er viktig for helsen din at du holder sukkerinntaket nede.

− Mange søtstoffer har praktisk talt null kalorier. Først og fremst fordi de er utrolig mye søtere enn sukker. Hvis et søtstoff er 1000 ganger søtere enn vanlig sukker, så trenger du bare å tilsette en tusendel av det du trenger med sukker, sier Svihus.

Da får heller ikke bakteriene i tarmene dine så mye å jobbe med.

Men forskerne bak den nye studien trekker frem smaken som et viktig punkt. Altså at tagatose smaker mer som vanlig sukker.

Nair trekker samtidig frem en annen viktig egenskap.

Tagatose kan egne seg i baking

Sukkeret egner seg nemlig godt til baking, ifølge Nair. I motsetning til mange andre søtstoffer, karamelliserer nemlig tagatose ved oppvarming. Slik som vanlig sukker gjør.

− Ulike sukkere har forskjellig smak og kjemiske egenskaper som gjør dem mer eller mindre egnet i forskjellige typer mat, skriver forskeren.

Altså mener han ikke at sukkeret de forsker på er et vidundersukker som skal erstatte både vanlig sukker og andre søtstoffer.

Men at det vil være det beste alternativet i noen tilfeller.

− Matindustrien ønsker å ha et repertoar av forskjellige sukker med forskjellig smak og kjemiske egenskaper, skriver Nair.

Referanse

J. R. Bober og N. U. Nair: Galactose to tagatose isomerization at moderate temperatures with high conversion and productivity, Nature communications 2019, https://doi.org/10.1038/s41467-019-12497-8

Powered by Labrador CMS