Synes du disse blomstene er fine? De er mye forsket på, og de kan oppfattes som attraktive for oss. Dette er Gentiana ligustica.

Her forskes det mest på planter som folk synes er fine

Slik er det i alle fall i de italienske alpene, ifølge en ny studie. – Dette bekrefter noe som er ganske velkjent, mener planteforsker Kristian Hassel til forskning.no.

Hvordan bestemmer forskere seg for hva slags planter det bør forskes på? Det er mange kriterier som kan settes opp, blant annet hvor viktig en plante er i et økosystem, eller hvor sjelden den er.

Men hva er det som egentlig bestemmer? Ifølge en ny studie i tidsskriftet Nature Plants kan det være at planter vi synes er pene og framtredende får for mye oppmerksomhet.

Forskerne fra blant annet universitetet i Torino i Italia har gått gjennom hundrevis av forskningsartikler som omhandler planter som vokser i et område i de sørvestlige Alpene. Artiklene er publisert mellom 1975 og 2020, og forskerne har sett på egenskapene til plantene det er forsket på.

Og det var mest sannsynlig at de undersøkte plantene var lette å få øye på. De hadde høy stilk, klare farger og stor utbredelse. De mest undersøkte plantene hadde klare, blå blomster. Deretter fulgte planter med hvite eller røde blomster.

Alle disse plantene var mer studert enn mer "anonyme" planter med brune og grønne farger, som lettere går i ett med bakgrunnen.

Dette er den sjeldne og endemiske plantearten Fritllaria involucrata, som var blant artene det var svært lite forsket på. Den er som du ser, brun og grønn.

– Kjenner meg igjen

– Dette bekrefter noe som er ganske velkjent, mener Kristian Hassel. Han er planteforsker og professor ved NTNU Vitenskapsmuseet, og har spesialisert seg på mose.

– Jeg kjenner meg igjen i dette, spesielt fordi jeg jobber med unnselige arter.

Han har sett på den nye studien, og Hassel forteller at han har hatt en følelse av dette. Han har ikke deltatt i forskningen.

– Jeg jobber selv med mose, og de er små og grønne, og jeg sliter med å rekruttere masterstudenter.

Men han mener det var også noe overraskende i resultatene.

Det spilte liten rolle om plantene var spesielt sjeldne eller var utrydningstruede - altså oppført på rødlista til IUCN. Det var altså ikke noen sammenheng mellom dette og sjansen for at en plante ble forsket på.

Så det ble gjort mer forskning på "pene" planter, uavhengige om de var sjeldne eller truede.

– Sjeldne arter fikk ikke noe mer oppmerksomhet, sier Hassel til forskning.no.

Dette bildet er fra Mercantour-nasjonalparken i Frankrike, samme område som forskningen som har blitt gjennomgått stammer fra. Dette er altså de sørvestlige alpene.

Økologisk viktige?

Forskerne mener at viktig kunnskap om mer anonyme, sjeldne eller viktige planter altså kan bli utelatt, hvis det forskes for mye på planter som kanskje er mer attraktive og mer utbredt.

Kristian Hassel peker på det kanskje er lettere å få finansiert forskning på planter som er mer utbredt, og kan brukes til å si noe mer generelt om planter.

Men da etterlates kanskje de mer anonyme, men fortsatt viktige og vitenskapelige interessante plantene, forteller Hassel. I alpene er det for eksempel svært spesialiserte arter som ikke finnes andre steder - endemiske arter. Dette er arter med unike tilpasninger til sitt miljø, men som er lite utbredt.

Dermed er det kanskje et samspill mellom forskernes preferanser og muligheter for forskningsfinansiering, mener han.

– Dette kan være en bevisstgjøring i forhold til de som gir støtte til prosjekter, som man kanskje skal ha i bakhodet, sier Hassel.

– At man ikke får en overvekt av de store vakre plantene. Det er mye spennende med de små grå også.

Han understreker at forskning på planter eller dyr som fungerer som blikkfang også har verdi, men at det kan bli overstudert og kanskje ta for mye plass når det kommer til bevaring.

Forskerne mener at disse resultatene bør brukes til å utarbeide mer objektive kriterier for blant annet plantebevaring.

Referanse:

Adamo mfl: Plant scientists’ research attention is skewed towards colourful, conspicuous and broadly distributed flowers. Nature Plants, 2021. Sammendrag

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS