Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
- Bare se her! sier Karina Smith fra Norges veterinærhøgskole, og holder opp ei hvit gummirotte med en lang, ruglete hale. På innsida av halen går det en plastslange som kan fylles med jukseblod. Dermed kan medisinstudenter og assistenter øve seg på de første skjelvende blodprøvene uten at noen får vondt.
Samlet informasjon
De fleste mennesker misliker å skade dyr, men er likevel enige om at dyreforsøk ikke er til å unngå. Det går imidlertid an å gjøre mye for å redusere både antallet dyr som går med, og smertene de opplever før de dør.
Verden kryr nemlig av modeller, simuleringsprogrammer, videoer og CDer som kan være gode erstatninger for ekte dyr i undervisningen, både på skoler og universiteter. Problemet er bare at det ikke finnes noen god oversikt over hvilke alternativer man har, og hvor man får tak i dem. Unntatt i NORINA-databasen.
Forsøksdyravdelinga ved Norges veterinærhøgskole, med Karina Smith i spissen, har utviklet den beste og mest detaljerte databasen som finnes over alternativer til dyreforsøk. Her kan hvem som helst søke etter passende alternativer blant over 3 700 produkter. I oktober 2003 ble gruppa tildelt en nordisk dyrevernpris for innsatsen.
Verdens beste
- Ideen til NORINA oppstod i 1991, forteller Smith.
- Jeg ble engasjert til å legge inn informasjon om omtrent 50 produkter i en database. Men underveis oppdaget jeg at mye av informasjonen var utdatert. Mens jeg lette etter de riktige opplysningene, dukket det opp nye alternativer, og slik ballet det på seg.
Databasen vokste raskt, men samtidig merket Smith at behovet for informasjon bare økte. I 1996 bestemte Veterinærhøgskolen seg for å legge hele basen ut på nettet, til gratis bruk for alle.
- Nå er NORINA den mest omfattende databasen i verden. Det finnes andre som er større, men de er ikke oppdaterte og dessuten mye mindre grundige, forteller Smith
Hun jobber stadig med å holde oversikten over hva som skjer, og legger inn informasjon om nye alternativer og oppdateringer om de gamle. Nå brukes NORINA av forskere og lærere over hele kloden.
Mange alternativer
- Vi selger få produkter selv, men legger ut informasjon om flere tusen alternativer, med pris og hvor man får kjøpt dem. Mange av produktene i basen er videofilmer eller simuleringsprogrammer, men det er også en god del modeller, forteller Smith, og viser fram ei hel kasse med eksempler.
Her er gummirotta som medisinstudentene kan bruke når de skal øve seg på å ta blodprøver, og et fint sett med kaninører til samme formål. Det er en fot som kan kuttes opp og sys sammen igjen, og ei hel hunderumpe hvor veterinærstudenter kan øve seg på å tappe urinblæra med et tynt rør.
- Og så er det PVC-rotta, da, sier Smith og løfter lokket av en sort koffert.
Der inne ligger ei hvit plastrotte på ryggen med buken åpen. Den har både vener og arterier hvor kunstig blod kan pumpes igjennom, og urinblære og en liten nyre. Her kan man trene på den noe vriene kunsten å operere mens man kikker i mikroskopet. Når de stakkars innvollene begynner å bli litt slitne, er det bare å bytte dem ut med et nytt sett.
- Modellen sparer mange rotteliv, sier Smith. Dessuten er den en billig løsning. Den nederlandske PVC-rotta koster rundt 1300 kroner, med et ekstra blodåresett og det hele. Levende rotter trenger derimot spesiell oppstalling, daglig stell, fôr og strø, og blir forståelig nok temmelig kostbare.
Fikk pris
Annonse
Når studenter og elever kan begynne å øve seg med modeller, videoer og dataprogrammer, må færre forsøksdyr bøte med livet. Dessuten får nok de dyra som brukes bedre behandling, fordi de verste nybegynnerbrølerne er begått på PVC-utgavene.
Det er nok derfor folkene bak NORINA fikk tildelt Nordiska forskningspriset, som er en forskningspris for alternativ til dyreforsøk Den deles ut av stiftelsen Forskning utan djurförsök, Alternativfondet i Danmark og Juliana von Wendts stiftelse for alternativer til dyreforsøk i Finland.