Lyden av bevegelse

Nå rapporterer amerikanske forskere om mennesker som kan "høre" bevegelse. Vingeslagene til en sommerfugl, for eksempel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox.com)
(Foto: Colourbox.com)

Det er forskere fra California Institute of Technology som beskriver en ny form for synestesi i tidsskriftet Current Biology; nemlig hørselssynestesi.

Det som kjennetegner synestetikere, er at sansene deres er kryssaktivert. De opplever sammenblandinger av sanseopplevelser som vanligvis inntreffer hver for seg.

Dette skjer automatisk, og er ikke noe en person kan velge å gjøre. Så da blir utvilsomt virkeligheten deres litt annerledes enn andres.

Mens folk flest ser svarte bokstaver på hvit bakgrunn i denne artikkelen, kan en synestetiker se bokstavene i farger. Og kanskje bestekompisen fremstår rød eller blå, mens det smaker et eller annet når fingrene rører ved tastaturet.

- Aldri vært rapportert før

Pyskologer har tidligere rapportert om synestesi innen både syn, berøring og smak. Men; en gjennomgang av tilgjengelig litteratur viser at det aldri har vært beskrevet slike funn knyttet til hørselen, ifølge det nye forskningsarbeidet.

Nå rapporterer Caltech-forskerne om fire personer ved god helse med hørselssynestesi. Det som skjer, er at de kan høre enten dunking, piping eller during/summing når de ser ting bevege seg eller lyse opp.

Forskerne fra Caltech mener - overraskende nok - at hørselssynestesi ikke er veldig uvanlig, og at det rett og slett representerer en forsterket form for hvordan hjernen vanligvis behandler visuell informasjon.

Nevrobiologen Melissa Saenz står sammen med Christof Koch bak forskningen. De tror at så mange som én prosent av befolkningen kan ha synestetiske opplevelser.

Se videoklipp: Hører du noe når du spiller av denne snutten?

Oppdaget ved en tilfeldighet

Saenz forteller, i et presseskriv fra Caltech, at hun oppdaget fenomenet ved en tilfeldighet:

- Mens jeg kjørte et eksperiment ved Caltech Brain Imaging Center, kom en gruppe studenter på omvisning forbi, og jeg fortalte dem hva det gikk ut på.

- Som en del av eksperimentet var et bilde i bevegelse på skjermen min, med prikker som raskt sprer seg utover. Helt ut av ingenting spurte en av studentene: Er det noen flere enn meg som hører noe når dere ser dette?

- Etterpå tok jeg en nærmere prat med studenten, og oppdaget at opplevelsen hans hadde alle de karakteristiske trekkene ved synestesi; en automatisk kryss-aktivering av sanseinntrykk som vedkommende hadde opplevd hele livet, sier Sanez.

Ganske bråkete

Forskeren startet jakten på flere personer med hørselssynestesi. Det viste seg at prikkene som spredte seg utover (fra forsøket hennes) ble opplevd som ganske bråkete for synestetikere.

Videosnutten var et godt  verktøy for å finne frem til flere med samme opplevelser. Når en av testpersonene ble spurt om animasjonen laget lyd, var svaret: “Hvordan kunne den ikke gjøre det?”

Saez mener det ville vært mindre vellykket hvis kun hadde spurt på denne måten: “Hører du lyder når du ser ting bevege seg eller lyse?” – fordi det ofte er slik at ting ute i et miljø faktisk lager lyder – som en summende bie.

Høre sommerfugl i luften

Forskerne speukulerer i om slike forhold kan forklare hvorfor denne formen for synestesi ikke tidligere er blitt avdekket av nevrobiologer.

- Folk med slik for synestesi kan ha vært mindre tilbøyelige enn personer med andre synestestiske assosiasjoner til å forstå at opplevelsen deres er uvanlig, sier Saenz i presseskrivet..

Likevel: når de ble spurt, kunne alle synestetikerne gi eksempler på visuelle hendelser i dagliglivet som fremkalte lyd som de visste at kun fantes i hodene deres.

Det kunne for eksempel dreie seg om en sommerfugl i luften, eller se tv med lyden av, heter det videre.

Avskrevet i tidligere tider

Tidligere kunne denne typen opplevelser bortforklares med livlig fantasi eller enda verre; en psykisk sykdom.

Men noen sykdom er det ikke. Forskere ser det som et nevrologisk fenomen. 

I stedet er det kanskje grunn til å misunne mennesker som har slike fargerike opplevelser i en ofte grå hverdag?

Referanse:

Melissa Saenz og Christof Koch. The sound of change: visually-induced auditory synesthesia. Current Biology, Vol 18, R650-R651, 05 August 2008.

Les mer:

California Institute of Technology: Caltech Neurobiologists Discover Individuals Who “Hear” Movement.

University of Sussex: Synaesthesia Research - Questions and answers

Powered by Labrador CMS