Hvorfor kiloene kommer tilbake

 Ny viten om hvordan fettvevet vårt reguleres, forklarer hvorfor det er så vanskelig å bli kvitt uønskede ringer og håndtak.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Noen ganger er det lettere å holde vekten enn andre. Ny forskning forklarer hvorfor det kan være så vanskelig."

Det viser seg at overvektige har flere fettceller enn slanke, og at antall fettceller i kroppen er konstant i voksen alder, ifølge ny studie.

Trenger fett påfyll

Når gamle fettceller brytes ned, dannes det nye. Vi får altså ikke færre av dem, selv om vi skulle slanke oss. Men slanking kan gjøre fettcellene tynnere. 

Så blir utfordringen å holde vekten på de ønskede sifre. 

- Våre resultater kan i hvert fall delvis forklare hvorfor det er så vanskelig å holde vekten nede etter avsluttet slankekur, sier professor og medforfatter Peter Arner ved Karolinska Institutet (KI) i Sverige.

- De nye fettcellene som dannes etter at andre er brutt ned, trenger nemlig raskt påfyll av fett. Dermed øker risikoen for at man går opp i vekt i igjen, sier han til instituttets nettside.

Vanskeligere å justere senere

Arner inngår i en internajonal forskergruppe, ledet av Kirsty Spalding ved KI, som står bak funnene.

- Kanskje viktigst av alt er bekreftelsen vi har fått om at kroppens fettceller kan øke i antall i barndommen, men ikke i voksen alder. Faktorene bak handler trolig om både gener og diett, sier Spalding til Nature news.

Mens voksne som legger på seg eller tar av vekt , gjør det gjennom endringer i fettcelles størrelse, risikerer altså barn som legger på seg å øke antallet fettceller i kroppen.

Dette kan igjen bety at de som opplever uønsket vektøning i barneårene, kan få det enda vanskeligere med å redusere vekten senere i livet, antyder studien.

- Den beste meldingen alle som har barn kan ta med seg hjem, er å sørge for at de lever og spiser sunt, sier Spalding.

- Trenger raskt påfyll av fett

I det nye forskningsarbeidet, som er publisert i tidsskriftet Nature, påviser forskergruppen for første gang at gamle fettfeceller som brytes ned, erstattes med nye. 

Rundt 10 prosent av fettcellene våre skiftes ut årlig. Mengden slike celler øker til vi er rundt 20 år, og er deretter relativt konstant, viser Spalding og kollegene hennes.

Studien omtales på Karolinsk instituttets nettside som et “betydningsfullt gjennombrudd” i jakten på kunnskap om hvordan fettvevet blir regulert hos voksne.

Holde vekten med medisiner?

Hvis cellebiologer klarer å finne ut eksakt hvordan utskiftingene av fettcellene i kroppen fungerer, kan spesialdesignede legemidler som bryter inn i prosessen bli utviklet.

Slike medisiner kan potensielt hjelpe folk til å holde kiloene unna når de først er slanket vekk, skriver Nature news.

Men; selv om dette høres enkelt og greit ut, advarer Kirsty Spalding folk mot å tro nettopp dét. For det vil innebære langt mer enn å ta en pille for å rydde vektproblemet av veien.

Spalding sier at en slik behandlingsform ikke ville gis uten at pasienten først hadde gått gjennom grundig behandling for fedmeproblemet.

- Det ville være svært farlig å gi mennesker slike medisiner mens de fortsatt er fete. Å redusere mengden fettceller mens folk har mye fett på kroppen, ville lede til metabolske komplikasjoner som diabetes, sier Spalding videre til Nature news.

Referanse:

K. L. Spalding, et al. Dynamics of fat cell turnover in humans. Nature advanced online publication, doi:10.1038/nature06902 (2008).
 

Powered by Labrador CMS