Lamme rotter løp på tredemølle

I nye rotteforsøk har forskere klart å få lamme utgaver av gnagerne til å gå og løpe igjen. Men de måtte ha "støttehjul" i form av medisinering, tredemølle og elektrisk stimulering.

Publisert
"Illustrasjonsfoto"
"Illustrasjonsfoto"

Den nye studien skal publiseres i tidsskriftet Nature Neuroscience.

Funnene antyder at avkuttede nervefibre ikke nødvendigvis må tilbakekobles for at rotter med lammelse i begge bakbeina skal lære å gå igjen.

Videre antydes det at resultatene kan komme til anvendelse for rehabilitering av mennesker med skader i ryggmargen - den delen av sentralnervesystemet som finnes i ryggsøylen.

Aktiverte nervecellenettverk

- Ryggmargen består av nervekretser som kan generere rytmisk aktivitet, uten input fra hjernen om at benmusklenes skal arbeide, slik at det skapes bevegelse som minner om gange, sier professor i nevrobiologi Reggie Edgerton ved University of California, i en pressemelding.

Forskerne klarte ved hjelp av den elekriske og kjemiske påvirkningen å aktivere nervecellenettverket - de sentrale mønstergeneratorene.

Denne filmen viser hvordan de lamme rottene løper igjen. (Film: Gregoire Courtine et. al.):

 

Daglige doser trening og stimuli over flere uker gjorde så rottene i stand til  å gå baklengs, sideveis og løpe. Likevel - det er altså et ‘men’ her: 

Skadene i ryggmargen stengte fortsatt av forbindelsen fra hjernen til ryggmargens nervecellenettverk (som skapte de rytmiske bevegelsene), slik at rottene ikke klarte å gå for egen maskin.

Den viktige forbindelsen

De måtte altså ha forskernes assistanse. Men bare det at man klarte å få til gå- og løpsbevegelsene, og full belastning av bena, regnes som et framskritt.

- I tidligere studier har man forsøkt å opprette en forbindelse med nettverket av nerveceller for å hjelpe personer som har ryggmargsskader.

- Andre forskere har klart å framskaffe benbevegelser hos folk med store skader i ryggmargen, men har ikke klart å oppnå at beina kan belastes med hele kroppsvekten, og holde i gang rytmiske gangbevegelser som vi har fått til, sier Edgerton i pressemeldingen.

Forskergruppen Edgerton ledet, foretok tester på rotter som ikke hadde bevegelse i bakbena. Forskerne ga rottene medisiner som virker på serotonin, en nevrotransmitter.

Slike transmittere er kjemiske forbindelser som frigis fra en nervecelle og påvirker en annen, i kraft av koblinger mellom dem. Musene var samtidig plassert på en påslått tredemølle, og de fikk lave nivåer av strøm til ryggraden nedenfor skadestedet.

Referanse:

Grégoire Courtine, Yury Gerasimenko, Rubia van den Brand, Aileen Yew, Pavel Musienko, Hui Zhong, Bingbing Song, Yan Ao, Ronaldo M Ichiyama, Igor Lavrov, Roland R Roy, Michael V Sofroniew & V Reggie Edgerton; Transformation of nonfunctional spinal circuits into functional states after the loss of brain input; Nature Neuroscience; 20. september 2009; doi: 10.1038/nn.2401.