Langt, mørkt hår er sexy

Dette er ikke, som man kanskje kunne tro, en påstand fra metal-miljøet, men konklusjonen i en rykende fersk rapport fra løvenes verden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I løvinnenes bok er det mørkt hår som gjelder. I ni av ti tilfeller dumper de store kattekvinnene blonde, korthårede beundrere, til fordel for mørke løvemenn med plenty av ragg. Peyton West og Craig Packer fra University of Minnesota stilte opp to forskjellige løvemodeller i full størrelse på savannen i Serengeti, og det viste seg fort at damene foretrakk den mørke, raggete dokka.

Hannløver, derimot, så ut til å like den korte, blonde best, og de eneste hannene som våget seg bort til raggeløva, var de som var like hårete selv. Det er en velkjent sak at løvinnene ikke gidder å pare seg med en hvilken som helst svekling, og de fleste skjønner at det er en fordel med skarpe tenner og sterke bein, men hva er vitsen med digert hår?

Damenes valg

En teori går ut på at manken utviklet seg fordi den beskyttet halsen til løvene når de drev og sloss med hverandre, men strupen er ikke spesielt utsatt i slagsmål. Derfor mener West at manken har utviklet seg, igjennom tusenvis av år, rett og slett fordi damene liker den. Dette kalles seksuell seleksjon.

En slags jåle-evolusjon?

Seksuell seleksjon betyr kort sagt at det ene kjønnet synes at ett eller annet fysisk trekk (for eksempel manke) ved det andre kjønnet er helt uimotståelig. Jo større, jo bedre. Dermed får de dyra som har trekket, mange flere barn enn resten. Gjennom generasjonene blir trekket bare mer og med framtredende, og til slutt kan det bli helt overdimensjonert.

Påfugl

Bare se på halen til påfuglen. Den er rett og slett fantastisk upraktisk, og den eneste grunnen til å slepe rundt på den, er at damene blir imponerte. Dermed driver altså damene sin egen private evolusjon, som godt kan gå helt på tvers av den vanlige regelen om at det mest praktiske blir ført videre. Løvemanken kan være nok et eksempel på akkurat dette.

Heite i hodet

Forskerne fra Minnesota fant ut at løvene med mye mørkt ragg ble temmelig overopphetet i toppetasjen. Dessuten fikk de i seg mindre mat om sommeren og hadde flere unormale sædceller. Men hvorfor vil løvinnene ha menn med heite hoder og dårlig sperm? Er de virkelig bare opptatt av utseende?

Handikapteorien

Det kan være skjulte grunner til trendhystreiet. Mange biologer tror at det fungerer omtrent slik: For å dra på den gigantiske haugen av en pelskrage må løva være i ekstra god form. Den må kanskje være litt sterkere og litt tøffere enn de andre, for å klare å dra på lasset.

Barskere og friskere

Da forskerne undersøkte litt nærmere, fant de ut at løvene med mørk manke også hadde mer testosteron enn gjennomsnittet. Det betyr at de er mer aggressive enn normalt, og lettere vinner når de kommer i klammeri med andre hannløver. En fyldig og lang manke er i tillegg et tegn på at løva er i god form. Med andre ord, en utmerket far og beskytter for kommende generasjoner av løvebarn.

Powered by Labrador CMS