Det har vært mange teorier om hva som forårsaker autisme. Forskerne bak studien mener at genene spiller den desidert største rollen. (Foto: Olesia Bilkei / Shutterstock / NTB scanpix)

Arv spiller størst rolle ved utvikling av autisme, ifølge ny studie

Gener utgjør omtrent 80 prosent av barnets risiko for å utvikle autisme.

Forskere og foreldre har lett lenge etter svar på hva som forårsaker autisme, en diagnose som opptrer hos omtrent én prosent av befolkningen, ifølge Oslo universitetssykehus.

Listen over mulige årsaker har vært lang. Tidligere studier har undersøkt miljøpåvirkninger som luftforurensning, røyk og vaksiner.

Nå konkluderer en internasjonal gruppe forskere med at 80 prosent av menneskers risiko for å utvikle autisme kommer fra genene.

Arv viktigst

Den nye studien er publisert i JAMA Psychiatry. Forskerne brukte informasjon om mer enn to millioner mennesker fra Sverige, Danmark, Finland, Israel og Australia i sine undersøkelser.

– Vi fant at genetiske faktorer var viktigst, sa Sven Sandin, statistiker og epidemiolog ved Karolinska Institutet i Sverige, til HuffPost.

Stemmer med andre studier

Sandin og kollegene hans analyserte befolkningsdata fra de fem landene. Av de to millionene som inngikk i studien, hadde mer enn 22 000 personer en autisme-diagnose.

Forskerne undersøkte data fra de som hadde autisme i familien, men som ikke selv hadde diagnosen, for å vurdere faktorer som miljø og arv.

Det førte til konklusjonen om at gener utgjør omtrent 80 prosent av risikoen for autisme hos barn.

De nye funnene stemmer med lignende studier som også peker på gener som den viktigste årsaken til autisme.

Hvilke gener er usikkert

Det nye med denne siste studien er størrelsen og varigheten: to millioner mennesker og en periode på 16 år.

Forskere har lenge vært klar over at autisme skyldes arv. Men denne studien understreker hvor stor betydning genene har. Dermed kommer presset for å finne ut av akkurat hvilke gener som bidrar på hvilke måter.

Det vet ikke forskerne enda.

– Vi vet fremdeles ikke hvilke spesifikke gener som bidrar til økt risiko. Det er også mange potensielle miljøfaktorer som kan henge sammen med autisme, enten direkte eller i samspill med genene. Det gjenstår mye arbeid, vi har hittil bare skrapt på overflaten, sa Sven Sandin til Huffington Post.

Hva med de gjenstående 20 prosentene?

Hvis arv utgjør 80 prosent av årsaken til autisme, hva da med de resterende 20 prosentene?

Her har forskerne flere teorier. Sprøytemidler har blitt trukket frem, men også tarmflora, at mor hadde influensa i graviditeten og mors alder.

Det pågår flere studier på miljøfaktorene, men Sandin og kollegaene mener det er viktig at alle er klar over den arvelige risikoen.

Å være bevisst på familiehistorien og hvordan den påvirker risikoen for autisme, kan hjelpe foreldre, barnehageansatte og leger med å oppdage tidlige tegn på autisme hos barnet.

Og tidlige tiltak kan hjelpe barn med autisme til å delta og kommunisere mer, det viser blant annet en norsk studie.

Referanse:

Bai D, Yip BHK, Windham GC, m.fl. Association of Genetic and Environmental Factors With Autism in a 5-Country Cohort. JAMA Psychiatry. Publisert 17. juli 2019, doi:10.1001/jamapsychiatry.2019.1411

Powered by Labrador CMS