Når mamma snakker, lytter fosteret

Ny forskning viser at fostre ikke bare gjenkjenner morens stemme, men også kan skille den fra andre kvinnestemmer. Dette kan bekrefte spekulasjoner om at vi begynner å lære allerede i livmoren.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dr. Barbara Kisilevsky er professor ved Queen’s University i Ontario. I 2000 fant hun og andre forskere ut at fostre hører i løpet av det tredje trimesteret i svangerskapet.

Nå har Kisilevsky samarbeidet med kinesiske fødelsleger og funnet ut at fostre lærer allerede mens de er i mammas mage. Ikke minst fordi det nå viser seg at de ufødte gjenkjenner mammas stemme.

Det er ikke noe nytt at nyfødte barn kjenner igjen morens stemme, og vil finne på ting for å få mamma til å snakke til dem. Dette har man funnet ut ved å la barnet høre forskjellige stemmer. Det som er nytt med Dr. Kisilevksys resultater er at denne evnen til å skille stemmer begynner allerede før fødselen.

Binding med barnet

- Dette er svært spennende funn som tyder på at det ufødte barnet husker og lærer, sier Dr. Kisilevsky.

- Fostrene lærer å kjenne morens stemme og foretrekker den etter fødselen. Våre funn fører bevis for at opplevelser i livmoren påvirker oppførselen etter fødselen, og for at utviklingen av denne stemmegjenkjennelsen kan spille en rolle i bindingen mellom mor og barn.

Funnene kan også bety at grunnlaget for forståelsen av tale og utviklingen av språk blir lagt før fødselen. Det kan bety at grunnen til at sped- og småbarn er så kjappe til å lære språk ikke har så mye å gjøre med at hjernen er laget for å gjøre krabaten om til en språklig støvsuger, men at evnen til å lære stammer fra omgangen med omgivelsene på fosterstadiet.

Fosterpoesi

"Et gjesp er noe av det første som kommer fra en nyfødt."
"Et gjesp er noe av det første som kommer fra en nyfødt."

Dr. Kisilevksy samarbeidet med kinesiske forskere, og testet 60 fostre som var godt på vei. 30 av disse fostrene fikk avspilt et to minutters opptak av deres egen mor som leste et dikt, 30 andre fikk høre en annen kvinne lese det samme diktet. Forskerne fant at fosteret reagerte med økt hjertehastighet på sin egen mors diktlesning, men senket takten da en annen kvinne leste dikt. Reaksjonen holdt seg også minst to minutter etter at det ble stille.

- Disse resultatene forteller oss at fostrene hørte og reagerte på begge stemmer og at de ga stemmene sin oppmerksomhet, sier Dr. Kisilevsky. Som mener at grunnen til at barna reagerte forskjellig på de to stemmene var at de visste hvilken stemme som tilhørte mamma. Dessuten mener hun at barna lærer om språk, da fortrinnvis sitt eget, allerede i magen.

Dr. Kisilevksy og hennes forskere arbeider nå med lignende forsøk med fosterets far og prøver også å finne ut om fosteret reagerer forskjellig på engelsk og mandarin.

Powered by Labrador CMS