En stressfraktur i ryggsøylen oppstår i 95 prosent av tilfellene nederst i korsryggen. (Foto: UfaBizPhoto / Shutterstock / NTB scanpix)
Eliteidrett gir ofte ungdom ryggproblemer
Fysisk aktivitet er bra for kroppen. Men det kan bli for mye av det gode.
En ny svensk studie viser at ungdom som driver idrett på elitenivå oftere har ryggproblemer enn ungdom som trener på lavere nivåer.
Nesten halvparten av ungdommene som drev eliteidrett og deltok i studien ved Umeå universitet, hadde smerter i korsryggen.
Mer enn seks timer ukentlig
– Skal vi redusere skaderisikoen, krever det bevissthet om at den fysiske modenhetsgraden varierer mellom individer i samme årskull, sier Claes-Göran Sundell, fysioterapeut og doktorgradsstipendiat ved universitetet, i en pressemelding.
Forskeren fant ut at ungdommer som trener mer enn seks timer hver uke, har størst skaderisiko.
– Desto flere treningstimer, desto mer individtilpasset bør treningen være, lyder rådet fra Sundell.
Forskeren fant ingen forskjeller mellom ulike idrettsgrener.
Dette står i motsetning til hva norske eksperter bak nettstedet skadefri.no mener å ha erfart. De skriver at belastningsskader i ryggen oftere oppstår hos ungdom som driver visse idretter, som bryting, dans, turn, tennis, roing, vektløftning, stuping og spydkast. Der er fordi disse idrettene innebærer mye bakoverbøy, fremoverbøy og rotasjon i ryggen.
De norske ekspertene peker også på mye ensformig og repeterende aktivitet hos unge utøvere som mulig årsak til en skade.
Stressbrudd eller stressreaksjon
Hos ni av ti ungdommer med korsryggsmerter som ble undersøkt i sammenheng med den svenske studien, fant forskeren det som kalles en stressreaksjon eller et stressbrudd i ryggen.
Ifølge nettstedet skadefri.no er det som kalles enten stressbrudd, stressfraktur eller tretthetsbrudd ikke det samme som et vanlig brudd der et ben brekker i to. Begrepet brukes om et svakt punkt eller et område i benstrukturen der benvev brytes ned raskere enn det klarer å reparere seg selv.
Det er anslått at 5 til 8 prosent av befolkningen har tilstanden. Men opptil 50 prosent av unge med ryggsmerter har et stressbrudd i ryggsøylen, ifølge skadefri.no. Plagen er vanligere hos menn enn hos kvinner.
– Ikke bagatelliser smertene
Studien fra Umeå universitet slår fast at det ikke er mulig å oppdage belastningsskader som dette, bare gjennom en undersøkelse utenpå kroppen.
Undersøkelse med CT eller MR kreves for å kunne fastslå skaden.
Og oppdages skaden tidlig, er den lettere å gjøre noe med.
– Derfor er det viktig å ikke bagatellisere smertene. Alle ryggsymptomer hos ungdom bør tas på alvor og de bør undersøkes tidlig med CT eller MR, sier Claes-Göran Sundell. Også norske eksperter gir råd om det samme.
Sundells studie viste at bare et fåtall av unge svenske idrettsungdommer med korsryggsmerter hadde fått tilbud om CT eller MR.
Studien hans bygger på en spørreundersøkelse blant 2500 svenske videregående-elever. Den bygger også på registerdata om idrettsungdommer med korsryggsmerter over en periode på 10 år.
Fri minst 12 uker
Anbefalingen fra de norske ekspertene er at utøveren bør ta fri fra idretten som forårsaker ryggproblemene i minst 12 uker. Dette uavhengig av om smerten blir borte.
I mellomtiden kan utøveren holde seg i form ved å utføre andre, smertefrie treningsformer. Det kan for eksempel være sykling, svømming og generell styrketrening.
Referanse:
Sundell, Claes-Göran: «Low back pain in adolescent athletes», studie ved Umeå universitet. Sammendrag.