Vil ikke, vil ikke!

Det er ikke tilfeldig hvilke regler barnet ditt velger å bryte, ifølge en ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'Barn lager skiller mellom ulik typer regler foreldrene setter. Hva regelen er, avgjør om de vil følge den, ifølge forskerne bak studien. (Foto: www.colorbox.no)'
"Barn lager skiller mellom ulik typer regler foreldrene setter. Hva regelen er, avgjør om de vil følge den, ifølge forskerne bak studien. (Foto: www.colorbox.no)"

Ifølge en ny amerikansk studie, er det for et barn stor forskjell på disse to formaningene:

1. Du må ha på deg slips og pensko i selskapet ikveld!

2. Du må ikke slå bestemor!

I studien, der det ble brukt rollespill, reagerte barn annerledes på at voksne tok kontroll over deres personlige rom, enn på regler for moral.

Forskningen ble publisert denne uka i tidsskriftet Child Development.

Fornøyde med å nekte noe

Forskere ved blant annet University of California, Davis, engasjerte 60 barn mellom 4 og 7 år i et rollespill.

Barna skulle vurdere hvordan rollespillfigurene ville reagere og føle når en av foreldrene nektet dem å gjøre bestemte ting.

I noen av tilfellene ble figurene nektet å gjøre noe som overskred grensen til barnets personlige rom, for eksempel å leke med en bestemt venn, eller å ha på seg et bestemt klesplagg.

Barna vurderte det her slik at rollespillkarakteren ofte ville gå i mot foreldrene sine i disse situasjonene, og de knyttet i tillegg positive følelser til opposisjonen.

Dette gjaldt spesielt når det de ble nektet kunne beskrives som svært viktig for rollespillfigurens følelse av identitet.

'Det kan være frustrerende å gå på akkord med seg selv. Barna i studien støttet rollespillfigurene i å gå i mot enkelte av foreldrenes formaninger. (Foto: www.colorbox.no)'
"Det kan være frustrerende å gå på akkord med seg selv. Barna i studien støttet rollespillfigurene i å gå i mot enkelte av foreldrenes formaninger. (Foto: www.colorbox.no)"

Moral og gode følelser

Barna i studien reagerte helt annerledes da de fikk presentert et scenario der foreldrene til den tenkte figuren framsatte regler på området moral, som for eksempel: du skal ikke stjele.

Da vurderte de det slik at figuren nok ville følge disse reglene, og at det i tillegg ville føles bra, ifølge forskerne.

Både viljen til å følge de moralske retningslinjene, og den positive holdningen til å gjøre det, økte i takt med alderen på barna.

Dette gir signal om at barn et sted mellom 4 og 7 år blir mer og mer bevisst hva det går an å nekte, og på hvilke områder det kan være riktig å følge foreldres regler, tror forskerne.

Ikke lag regler ukritisk

- Funnene antyder at barn lager viktige skiller mellom forskjellige typer regler, når de vurderer sine avgjørelser og følelser, sier Kristin Hansen Lagattuta i en pressemelding fra Society of Research in Child Development.

Hun er amanuensis i psykologi ved University of Californa, Davis, og ledet studien.

Selv om hva som defineres som personlig sfære for et barn kan variere mellom ulike kulturelle settinger, tyder tidligere studier på at det er universelt at barn etablerer en privat sone med personlige valg, ifølge de amerikanske forskerne.

Hansen Lagattuta tror funnene kan ha praktisk betydning for foreldre og lærere som skal sette grenser for barn i denne aldersgruppa.

- Vi bør ikke bare sette grenser for hva de bør foreta seg, men hjelpe dem med å se situasjonene der de kan hevde personlig kontroll, sier Hansen Lagattuta i pressemeldingen.

Kilder:

When will children disobey parents? It depends on the rule. Pressemelding fra Society for Research in Child Development. 25.mars 2010.

Powered by Labrador CMS