For lite eller for dårlig søvn kan bidra til overvekt hos barn og unge. Dessverre kommer ikke denne kunnskapen alltid ut til de som har vektproblemer. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB scanpix)

Gode råd om søvn kan hjelpe overvektige barn

Søvnmangel kan bidra til overvekt, og forskere mener overvektige barn bør få bedre råd om søvn.

Ringer under øynene er kanskje ikke det du skal bekymre deg mest for etter mange netter med dårlig søvn. For dårlig nattesøvn over tid øker nemlig risikoen for å legge på seg.

– Det er godt dokumentert at dårlige søvnvaner gir dårlige spisemønstre. Appetitten påvirkes, så energiinntaket stiger. Hvis man sover mindre, har man større risiko for å legge på seg, og mønsteret er faktisk sterkere hos barn, sier Anders Sjödin, forsker ved institutt for idrett og ernæring ved Københavns Universitet i Danmark.

Sammen med en forskergruppe har han undersøkt 530 skolebarn på i alderen mellom åtte og elleve år. Det viste seg at barn som sov for lite, hadde større risiko for overvekt.

Sjödin oppfordrer helsepersonell om å bruke søvnrådgivning i behandling av overvekt.

– Rådgivning om søvn bør være en del av anbefalingene om en sunnere livsstil, på linje med kosthold og fysisk aktivitet, spesielt for barn og unge, sier Sjödin.

Mer fokus på søvn

Også hos Vidensråd for forebyggelse oppfordres det til god nattesøvn. I 2015 ga rådet ut rapporten «Søvn og sundhed», som kartlegger konsekvensene av for lite søvn, blant annet type 2-diabetes, hjerte/kar-sykdommer og stress.

– Helsepersonell bør fokusere på søvnen i rådgivningen sin, sier Morten Grønbæk, formann for rådet.

Gode råd til en god nattesøvn

  1. Unngå koffein og alkohol før sengetid.
  2. Unngå store mengder energi- og fettrik mat før sengetid.
  3. Vær fysisk aktiv i løpet av dagen.
  4. Sørg for at soverommet holder en temperatur på mellom 18 til 21 grader.
  5. Unngå støy over 30 desibel på soverommet – bruk eventuelt ørepropper.
  6. Unngå lys fra datamaskin, nettbrett og tv før sengetid.
  7. Sørg for at soverommet er mørkt – bruk eventuelt maske over øyene.

Kilde: Rapporten «Søvn og sundhed», Vidensråd for forebyggelse.

– Det er viktig å skape rammer som gjør at man får sove godt. Det kan også bidra til forebygging og behandling av overvekt.

Forskerne bak rapporten understreker at det ikke er farlig å sove dårlig i en kortere periode. Konsekvensene kommer hvis man sover dårlig i flere måneder.

Sammenhengen mellom dårlig søvn og overvekt gjelder ikke for små barn og eldre.

Godt bevart hemmelighet

Ifølge den danske Landsforeningen for Overvektige, Adipositasforeningen, vet helsepersonell for lite om søvnmangel og overvekt.

– Denne sammenhengen er en godt bevart hemmelighet. Jeg møter mange som driver opplæring på feltet, og det er ikke et tema jeg har støtt på, sier hun.

– Jeg har heller ikke støtt på spesifikke veiledninger om dette. Hvis det skal ha en effekt, må den kunnskapen komme ut.

Den danske Sundhedsstyrelsen vil ikke komme med flere tiltak på dette feltet:

– Rapporten har mange interessante perspektiver, men vi er allerede kjent med denne kunnskapen. Sammenhengen inngår i flere av våre publikasjoner. Vi oppfordrer om at dette trekkes inn i samtalen med den overvektige voksne eller det overvektige barnets familie, sier Tatjana Hejgaard, spesialkonsulent i ernæring og overvekt.

Økt hjerneaktivitet ved pizza og sjokoladekake

I den nye studien fikk 530 barn i alderen servert sunn skolemat eller sin egen lunsj i to perioder på tre måneder. De barna som sov minst, begynte å legge på seg da de fikk den sunne skolematen, og de var også mindre fysisk aktive og hadde et høyere blodtrykk.

Det er særlig fet og sukkerholdig snacks og drikkevarer som fører til vektøkning når vi sover for lite. Men det er slett ikke avklart hvorfor dette skjer.

Ifølge professor Anders Sjödin har det trolig å gjøre med de appetittregulerende hormonene:

– Mindre søvn fører til høyere nivåer av hormonet ghrelin, som gir økt appetitt, og et lavt nivå av hormonet leptin, som er et metthetshormon, sier han.

Søvnen har også vist seg å påvirke hjerneaktiviteten. Hjerneskanninger viste i en undersøkelse en høyere aktivitet i hjernens lystsenter når testpersoner med søvnmangel ble presentert for mat med et høyt energiinnhold, for eksempel pizza eller sjokoladekake.

Stoffskiftet ser derimot ikke ut til å bli påvirket av søvnen.

Søvnmangel og dårlig søvnkvalitet gir en større risiko for:

  • overvekt
  • type-2 diabetes
  • hjertesykdommer
  • høyt blodtrykk
  • stress
  • svekket immunforsvar

Kilde: Rapporten «Søvn og sundhed», Vidensråd for forebyggelse.

Referanser:

Mads F. Hjorth m.fl.: Sleep duration modifies effects of free ad libitum school meals on adiposity and blood pressure. Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, september 2015. DOI: 10.1139/apnm-2015-0319. Sammendrag.

J. P. Chaput: Is sleep deprivation a contributor to obesity in children? Eating and Weight Disorders, november 2015. DOI: 10.1007/s40519-015-0233-9. Sammendrag.

Poul Jennum m.fl.: Søvn og sundhed, rapport Vidensrådet for forebyggelse, 2015. ISBN 978-87-998156-0-9.

Jonas S. Quist m.fl.: Sleep and cardiometabolic risk in children and adolescents. Sleep Medicine Reviews, september 2015. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.smrv.2015.09.001. Sammendrag.

Mads F. Hjorth m.fl.: Low physical activity level and short sleep duration are associated with an increased cardio-metabolic risk profile: a longitudinal study in 8-11 year old Danish children. PlosOne, 2014. DOI: 10.1371/journal.pone.0104677. Sammendrag.

Christian Benedict m.fl.: Acute Sleep Deprivation Enhances the Brain’s Response to Hedonic Food Stimuli: An fMRI Study. The journal of clinical endocrinology and metabolism, 2012. DOI: http://dx.doi.org/10.1210/jc.2011-2759. Sammendrag.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS